Hverdagsheltene
Frivillighet står sterkt i Norge og mange nordmenn bruker flere timer i uka på å hjelpe de som trenger det som mest. Ulrikke (35) er én av dem.
Vi møter Ulrikke Kristiansen (35) på Blå Kors gatenært, Oslo.
Her kan personer som sliter med rus eller ikke har et sted å dra hjem til, komme inn varmen, få en matbit og snakke med noen som lytter og ser dem.
Senteret er et populært sted, og allerede før klokken 12 på formiddagen er det travelt i lokalet.
Ulrikke tar oss med opp trappen til kleslageret for et av dagens mange gjøremål.
– Klærne er allerede vasket, så nå gjenstår det bare å sortere de.
Klærne har de fått fra hoteller som gjester har gjenglemt. Blant klærne er det både bukser, gensere og skjorter. Men også flere vinterjakker som vil komme godt med for brukerne nå som det går mot kaldere netter.
Ulrikke har nå vært i Blå Kors i ett år, to ganger fast hver uke.
Hun forteller at jobben som tidgiver har betydd mye.
– Jeg er ufør, så jeg har mye tid til overs. Så det er fint å kunne fylle dagene med noe som gir meg noe. Det bringer mening inn i hverdagen.
Arbeidsdagen til Ulrikke består av både smått og stort. Fra å vaske og rydde til å smøre og servere mat.
Men det som betyr mest for både henne og brukerne er tiden hvor de samles for en god prat rundt en kaffekopp.
– Jeg har selv hatt mange utfordringer i livet, så det er lett for meg å relatere meg til brukerne våre. Det er hyggelig å kunne bidra med det lille man kan.
Etter klessorteringen er Ulrikke klar for neste arbeidsoppgave. Nemlig å smøre og servere mat til brukerne. Mange av dem har ikke spist på mange timer. Og for noen blir måltidet her det første og siste denne dagen.
– Det å vite at jeg gjør en forskjell for noen, er viktig for meg, forteller hun.
For henne er også det frivillige arbeidet en god måte å finne ut om hun er klar for å komme seg ut i arbeidslivet igjen.
– Målet er å komme ut i arbeid, så det å jobbe frivillig er en god måte å teste ut min egen kapasitet på. Stort sett går det veldig bra, og dersom jeg skulle ha en dårlig uke, er de alltid veldig forståelsesfulle, forteller hun.
Noen mil unna, i Klatreparken på Grorud i Oslo, er Frøya Mostue-Thomas (20) i full gang med å ta på seg utstyret. Frøya jobber som tidgiver for Blå Kors barnas stasjon, og dagen i dag er noe både store og små har sett frem til lenge.
Skravla går og forventningene til hvilken vanskelighetsgrad på klareløpa barna vil klare å gjennomføre denne gangen, er stor.
En av guttene tråkker nølene på det ene tauet som vil føre han over til neste post. Han stopper opp og ser seg usikkert rundt. Men etter litt oppmuntring fra Frøya, tar han et steg til, deretter enda ett og enda ett. Og vips så er han over på andre siden.
Han smiler og det er tydelig at han er stolte over egen prestasjon.
– Alle aktiviteter vi gjør har den intensjon om å bygge opp selvbilde og mestringsfølelsen til barna vi jobber med, forklarer Frøya.
Familiene Blå Kors barnas stasjon jobber med, befinner seg alle i en sårbar livssituasjon. Det være seg dårlig økonomi, psykiske vansker eller andre utfordringer.
– Det beste med å være frivillig for meg, er å få lov til å påvirke både barn og familien deres på en positiv måte og være en trygg relasjon i deres liv.
For Frøya innebærer det frivillige arbeidet alt fra å lage mat, organisere ulike aktiviteter til å sette seg ned for gode samtaler med barna.
– Det har vært en ekstremt inspirerende og givende prosess. Det å være frivillig er en veldig meningsfull ting å bruke tiden sin på.
Jeg har også veldig mye glede av å være en del av et så motivert og inspirerende team!
Frøya Mostue-Thomas
– Utrolig takknemlige
Frivillighet står sterkt i Norge. Over halvparten av befolkningen over 15 år har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året, viser tall fra Frivillighet Norge.
Tidligere undersøkelser viser også at den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarte hele 142 000 årsverk og 78 milliarder kroner i verdiskapning i året.
Nasjonal rådgiver og tidgiverkoordinator Lene Marø i Blå Kors er tydelig på at organisasjonen er helt avhengig av frivillighet for å kunne ha så mange og varierte tilbud.
– Det at de bruker deler av sin verdifulle fritid, er vi og deltagerne utrolig takknemlige for. Med sin hverdagskompetanse og egenerfaring, bidrar de med noe helt unik i møte med våre brukere. De er rett og slett med på å skape hverdagsmagi!
Får mye igjen
Også Haaken Munthe Kaas (30) er en av dem Lene beskriver som en «hverdagshelt». To ganger i uken arrangerer nemlig Blå Kors Ung ungdomsklubb i et lokale ved Sofienbergsparken i Oslo. Og Haakon er en av de som gjør tilbudet mulig.
– Jeg er veldig glad i å jobbe med barn og unge, så da jeg fikk høre om Blå Kors Ung, tenkte jeg at dette var noe jeg kunne trives med. Jeg vet jeg selv hadde satt pris på å ha et sted hvor jeg kunne være med vennene mine da jeg var ung.
I tillegg til ukedager, jobber også Haaken frivillig i ferier. Da tar de gjerne med seg ungdommene på ulike større dagaktiviteter som å gå på go kart, tusenfryd, bowling eller kino.
Opplevelser ungdommene sjelden får dra på ellers.
–Man får et større perspektiv på livet. Så har man tid og mulighet så ville jeg absolutt anbefale å jobbe som frivillig. Man får utrolig mye igjen!
Fakta om frivillighet:
- Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 142 000 årsverk (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020).
- 55 % av befolkningen (over 15 år) har gjort frivillig arbeid i løpet av det siste året (Frivillighetsbarometeret 2021). Dette er en nedgang fra tidligere og må sees i sammenheng med koronapandemien.
- Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 78 milliarder kroner i 2018 (SSBs satellittregnskap for frivillig sektor 2020).
Kilde: Frivillighet Norge