Bolig, økonomi, arbeid og fritid er også viktige livsområder for våre deltakere. Deltakeren bestemmer hva som er viktigst, her og nå, og sammen lager vi en plan for å ta steg i riktig retning.
Aktivitetstiltak
For deltakerne er det å fylle fritiden med mening ofte en utfordring. Mange deltakere har ikke opplevd å ha fritid og Steg for Steg tilrettelegger for at deltakere introduseres for ulike aktiviteter.
Dette kan være kulturaktiviteter som; kino, kunst, musikk, teater eller fysisk aktivitet som; gåturer, fotball, svømming, bowling. Målet er at den enkelte skal finne sin aktivitet eller hobby, og samtidig bygge nettverk.
Nettverkstiltak
Nettverkskartlegging
Vi ser på historisk og nåværende sosiale nettverk, og lager deretter et kart over ønsket fremtidig nettverk. Slik blir deltakeren bevisst på hvem som er en del av nettverket, og hvem som mangler.
Deretter lager deltakeren en plan for hvordan nettverket skal forsterkes gjennom ulike handlinger og aktiviteter. Mennesker som verken har jobb eller familie de bor sammen med i det daglige, opplever en mer utfordrende situasjon når det gjelder sosial kontakt.
De må selv skape sosiale arenaer hvor de kan treffe mennesker de ønsker kontakt med, for eksempel i eget bomiljø og i valg av fritidsaktiviteter og foreninger som styres av hvilke interesser vedkommende har.
Det avgjørende er da om man er åpen for og tør å ta kontakt, om en har det som kalles sosiale ferdigheter. Tidgiverne er et sentralt virkemiddel og en døråpner inn til sosiale arenaer og relasjoner.
Kobling til andre tilbud
Mange deltakere ønsker kontakt med nye miljøer, som for eksempel en idrettsklubb eller et sangkor, men sosial utrygghet står i veien. Blå Kors bidrar til at deltakeren kobles med lag, foreninger eller organisasjoner i lokalsamfunnet.
Tidgivere blir her en døråpner inn til nye arenaer. Blå Kors bygger nettverk av relevante aktivitetstilbud, organisasjoner, idrettsklubber, treningstilbud, kulturinstitusjoner. I noen tilfeller rekrutterer også Blå Kors Tidgivere fra de ulike tilbudene.