Om spilleavhengighet
Spilleavhengighet er en type avhengighet der du fortsetter å spille selv om det har alvorlige konsekvenser for ditt personlige liv, din økonomi og forhold til andre. Det er vanlig å føle at du mister kontroll over spillingen, skam og usikkerhet. Du er ikke alene i dette, og det er støtte og hjelp tilgjengelig for å takle spilleavhengighet.
Spilleavhengighet
På denne siden finner du viktig informasjon, tips og fakta om spilleavhengighet.
Hva er spilleavhengighet og når er man spilleavhengig?
Når du er avhengig av spilling, kan det være at du fortsetter å spille selv om det allerede har forårsaket store problemer i livet ditt, som økonomiske vanskeligheter og konflikter i forholdene dine. Noen ganger kan du tro at du kan løse problemene ved å spille mer, og kanskje prøver du å skjule problemene du opplever.
Spilleavhengighet kan føre til ødeleggelser i økonomien din, skape konflikter i forhold og gi deg mentale utfordringer. Det er viktig å forstå at du ikke er alene i dette, og det finnes hjelp tilgjengelig. Å søke hjelp tidlig og motta støtte kan hjelpe deg med å komme ut av denne situasjonen og få kontroll over livet ditt igjen.
Spilleavhengighet påvirker hjernens belønningssystem
Spillavhengighet likner andre avhengigheter der du mister kontrollen over egen atferd, selv om det har negative konsekvenser. Hjernen gir oss belønningssignaler når vi gjør sunne ting som å spise godt eller ta vare på andre. Problemet er at hjernen ikke skiller mellom sunne og usunne handlinger.
Spilling øker dopaminnivået og gir oss en urealistisk positiv følelse knyttet til å spille. Dette påvirker hjernens belønningssystem, og tvinger oss til å søke mer spenning og øke risiko for å føle den samme gleden som før.
Lær mer om spilleavhengighet:
Kjennetegn på spilleavhengighet
Spillavhengighet, eller pengespillavhengighet, har flere tegn som viser om du er avhengig av pengespill. Her er de viktigste kjennetegnene:
- Manglende kontroll: Det er vanskelig for deg å stoppe eller redusere spillingen, selv om du vil.
- Prioriterer spilling: Du setter spilling foran viktige ting som jobb, familie og ansvar, og dette kan føre til problemer.
- Økonomiske problemer: Spilling kan føre til at du bruker mer penger enn du har råd til, og dette kan føre til gjeld og økonomiske problemer.
- Toleranse: Du må satse mer penger for å få den samme spenningen, noe som fører til større risiko.
- Tilbaketrekning: Når du prøver å slutte å spille, kan du føle deg rastløs, irritert og engstelig.
- Økende spilletid: Du tilbringer mer tid på å spille og ved å tenke på spilling.
- Unngår problemer: Du bruker spilling som en måte å unngå daglige problemer og stress.
- Løgn og juks: Du lyver for å skjule hvor mye du spiller og de økonomiske problemene det skaper.
- Prøver å slutte: Du har prøvd å redusere innsatsen eller slutte å spille, men har hatt vanskeligheter med å holde deg til det.
- Tanker om å vinne tilbake tap: Du tror at du kan vinne tilbake det du har tapt ved å fortsette å spille, selv om dette ofte fører til større tap.
- Sosiale konsekvenser: Spilling har ført til problemer i forhold til familie og venner.
- Fortsetter å spille til tross for konsekvenser: Selv når du opplever alvorlige problemer på grunn av spillingen, klarer du ikke stoppe.
Husk at for å bli diagnostisert med spillavhengighet, må disse tegnene vedvare over tid og forårsake alvorlige problemer i livet ditt. Det er viktig å be om hjelp, til tross for skam.
Fakta om spilleavhengighet
Omtrent 60% av befolkningen i alderen 16-74 år spiller pengespill hvert år. De mest populære spillene er lotterispill og skrapelodd. De fleste sliter med å kontrollere spillingen sin med spillautomater på nett.
Nye typer pengespill, plattformer og kanaler blir stadig utviklet og pengespill på nett fortsetter å vokse. Blå Kors’ klinikker og Hjelpelinjen for spilleavhengige mottar ofte forespørsler som handler om spill fra utlandet.
Spilleavhengighet i Norge
Mer enn 50 000 personer lider av spillavhengighet i Norge.
Risikoen for å ha problemer med pengespill og gambling er størst hos:
- menn
- personer med lav utdanning
- personer som får en form for offentlig stønad
- personer med fødested utenfor Norge
Informasjon fra helsenorge.no
-
Pengespillavhengighet Les mer fakta om pengespillavhengighet
-
Dataspillavhengighet Les mer fakta om dataspillavhengighet
Hva hjelper mot spilleavhengighet?
Å bli kvitt spillavhengighet kan være en utfordrende prosess, men det er mulig med riktig støtte og innsats. Her er noen skritt som kan hjelpe deg eller noen du kjenner med å takle og overvinne spillavhengighet:
1. Aksepter problemet: Det første steget mot å bli kvitt spillavhengighet er å erkjenne at du har et problem. Aksept av at spillingen har tatt over livet ditt er viktig for å kunne ta skritt mot bedring.
2. Søk profesjonell hjelp: Å søke profesjonell hjelp fra en terapeut, psykolog eller rådgiver med erfaring i behandling av avhengighet, er avgjørende. De kan tilby rådgivning, terapi og støtte for å hjelpe deg med å takle avhengigheten.
3. Støtte fra støttegrupper: Mange mennesker finner det nyttig å delta i støttegrupper for spillavhengighet, hvor de kan dele sine erfaringer, motta råd og oppmuntre hverandre. Spillavhengighet Norge tilbyr selvhjelpsgrupper hvor du kan møte andre i lignende situasjon.
4. Selveksklusjon: I noen land tilbyr kasinoer og spillsider tjenesten for selveksklusjon. Dette innebærer at du frivillig ekskluderer deg selv fra å spille på deres plattformer for en bestemt periode eller permanent. Dette kan bidra til å begrense tilgangen til pengespill.
5. Økonomisk rådgivning: Dersom økonomiske problemer er en del av din avhengighet, kan du vurdere å søke økonomisk rådgivning for å hjelpe deg med å administrere gjelden og komme tilbake på rett spor.
6. Identifiser triggere: Det er viktig å identifisere hva som utløser ditt ønske om å spille. Dette kan inkludere stress, ensomhet eller andre følelsesmessige faktorer. Å kjenne til triggere kan hjelpe deg med å utvikle strategier for å takle dem på en sunn måte.
7. Erstatt spilling med sunne aktiviteter: Finn alternative måter å bruke tiden din på som gir deg glede og tilfredshet uten å involvere pengespill. Dette kan inkludere trening, kunst og håndverk, lesing eller sosiale aktiviteter.
8. Implementer kontrolltiltak: Sett grenser for deg selv når det gjelder tid og penger brukt på pengespill. Ha en fast plan og følg den nøye for å begrense risikoen for tilbakefall.
9. Involver støttepersoner: Del hvordan du opplever ditt spilleproblem med venner og familie. De kan tilby deg støtte, oppmuntring og hjelpe med å holde deg ansvarlig for dine mål om bedring.
10. Ta ett skritt om gangen: Å overvinne spillavhengighet er en prosess som tar tid. Vær tålmodig med deg selv, og husk at tilbakefall kan skje. Det er viktig å lære av dem og fortsette å arbeide mot bedring.
Husk at det ikke finnes en universell tilnærming til å bli kvitt spillavhengighet som fungerer for alle. Behandlingen bør tilpasses individuelt, og det er viktig å søke hjelp fra fagpersoner som har erfaring med spilleavhengighet.
Kan man bli kvitt spillavhengighet?
Ja, det er mulig å bli frisk av spilleavhengighet, men det kan være en utfordrende prosess som krever tid, innsats og støtte. Mange mennesker har klart å overkomme sin spilleavhengighet.
Faktorer som kan bidra til bedring er behandling, deltakelse i støttegrupper, blokkering av pengespill, identifisering av triggere, livsstilsendring, kontrolltiltak, støttenettverk, tålmodighet og egenkraft.
Med riktig hjelp og motivasjon er det fullt mulig å leve et sunnere liv etter spilleavhengighet.