Oppfølging for nærstående av spilleavhengige
Mennesker som lever tett på spilleavhengighet kan ha det like vanskelig som spilleren selv, samtidig kan det oppleves utfordrende å søke hjelp for sin egen del.
Dette tilbudet retter seg mot pårørende og nærstående av spilleavhengige.
All kommunikasjon foregår over telefon og nett. Tilbudet er gratis.
Pårørende kan være nær familie, slektning, venn, arbeidsgiver eller kollega av en som har spilleproblemer.
Det stilles ikke krav til at spilleren selv går i behandling.
Etter at du har meldt deg på til pårørendesamtaler, er du registrert som samtaledeltaker i vårt system.
Vi ønsker å hjelpe deg så raskt som mulig, og din terapeut tar kontakt med deg innen en uke for å avtale oppstartssamtale.
Denne samtalen er helt uforpliktende. Hensikten er å informere deg om tilbudet vårt og høre litt innledende om din situasjon og tanker om hva du ønsker at vi skal snakke om videre.
Dine utfordringer og behov som pårørende danner utgangspunkt for samtalene. Vi ønsker at du skal bli lyttet til i den situasjonen du står oppe i, og få mulighet til å jobbe med det som er vanskelig over tid.
- Hvor er det skoen trykker mest?
- Hva er den største utfordringen din nå?
Vi kan hjelpe med å sortere i hva vi kan jobbe med her.
Samtidig har vi kunnskap om ulike tema det kan være aktuelt å snakke om for å komme videre i din situasjon, og kunnskap om andre aktører som også kan være hjelpsomme for deg.
Samtalene legges til ukedager i tidsrommet mellom klokka 08.00-15.00. Det er ofte lurt å planlegge for faste samtaledager, der det er mulig. Dette gjør forløpet mest mulig forutsigbart for både deg og din terapeut. Sammen finner vi tid som passer best mulig ut fra din hverdag og timeplan.
Dersom du ikke kan stille til neste oppsatte time, er det viktig at du gir beskjed så raskt som mulig, slik at vi kan finne ny samtaletid for deg.
Den første ordinære timen setter vi av 90 minutter til samtalen. Det gjør vi fordi vi ønsker at du skal gis tid til å fortelle din historie om det som er vanskelig, og vi ønsker å lytte nøye til det du forteller. Hvor mye tid hver enkelt benytter, vil nok variere, men vi ønsker å skape et rom der du skal føle at vi har god tid sammen. -Hva strever du mest med? Hva er det viktigst å jobbe med nå? Sammen prioriterer vi utfordringene dine, og terapeuten skisserer et foreløpig samtaleforløp.
Nyttige tips
- Søk profesjonell hjelp og delta i støttegrupper for pårørende.
- Lær mer om spilleavhengighet.
- Ta vare på din egen helse og velvære.
- Kommuniser åpent med den som er avhengig.
- Etabler tydelige grenser og avtaler.
- Delta i behandlingsprosessen om nødvendig.
- Søk råd fra støtteorganisasjoner.
- Bygg et støttenettverk med familie og venner.
Å være pårørende kan være utfordrende, men med støtte kan du bedre håndtere situasjonen.
Podcast om å være pårørende
Anne Bolsø forteller sin sterke historie om å være pårørende til en med et alvorlig spilleproblem.