Sammendrag

Om UTFAM prosjektet

Forskning viser at naturkontakt kan redusere stress og bekymring, og gi en rekke positive gevinster for psykisk og fysisk helse. I UTFAM prosjektet har de utviklet en metodikk for naturbasert familieterapi for å støtte familier med psykososiale helseutfordringer.

Målet med metodikken er å:

  1. Styrke foreldrenes omsorgskompetanse
  2. Forbedre barnas psykiske helse
  3. Fremme familiesamspill og samvær med andre
Video (2,5 min) om UTfam prosjektet og positive virkninger av naturbasert familearbeid

Prosjektet ble ledet av Blå Kors barnas stasjon Kristiansand, i samarbeid med ABUP ved Sørlandet sykehus, DNT Sør og fritidsenheten i Kristiansand kommune.

Aktiviteter og verktøy

Her finner aktiviteter og verktøy du kan bruke for å fremme foreldres omsorgskompetanse, styrke barn og unges psykiske helse, og fremme familiesamspill.

Vil du se flere friluftsaktiviteter for barn og familier?

Last ned veilederen

Denne metodikken for å arbeide med flere familier i gruppe er nå samlet i en veileder som kan fritt tas i bruk – eller du kan hente ut elementer som er nyttig i ditt arbeid:

Takk til våre støttespillere!

UTFAM prosjektet har blitt finansiert av Stiftelsen Dam, og mottok også midler fra Sparebankstiftelsen SR-bank.

Nøkkelelementer i naturbasert familiearbeid

Gjennom UTFAM-metodikken kan familier oppleve økt samhold, bedre helse og velvære, og styrket mestringsevne i møte med hverdagens utfordringer. Men hva står UTFAM for?

Illustrasjonsfoto/Pixabay.

Utendørsfokus: Å være i kontakt med naturen 
Kontakt med naturen er positivt for både fysisk og psykisk helse. UTFAM-aktiviteter foregår utendørs, hvor stillheten og fraværet av støy virker beroligende og motvirker stress.

Naturen gir oss muligheten til å slappe av, noe som kan øke trivsel og mestringsfølelse. Daglig tilgang til naturen kan også forbedre konsentrasjon, redusere angst og depresjon, og gi bedre søvnkvalitet.

Tilhørighet: Å dele opplevelser sammen 
Samspill, relasjon og kommunikasjon mellom familiemedlemmene er sentrale elementer i UTFAM. Ved å dele opplevelser sammen, kan familier oppnå bedre forståelse av seg selv og hverandre, noe som bidrar til innsikt, vekst og utvikling. Gode relasjoner er avgjørende for helse og velvære, og sosialt fellesskap kan styrke forholdet mellom familiemedlemmene og andre mennesker.

Følelser: Å forstå seg selv og andre 
UTFAM benytter elementer fra emosjonsorienterte terapiformer for å hjelpe barn og foresatte med å identifisere, forstå, uttrykke, akseptere og håndtere egne og andres følelser. Ved å lytte til våre følelser, kan vi bli bedre til å ta vare på oss selv og andre, forstå sosiale spilleregler, og ta gode beslutninger. Forskning viser at foresatte som forstår og aksepterer egne følelser, ofte overfører dette til sine barn, som dermed fungerer bedre sosialt og tilpasser seg lettere forandringer.

Aktivitet: Å leke og være i bevegelse 
Lek og fysisk aktivitet er viktige komponenter i UTFAM. Lek kan øke tilknytningen mellom foresatte og barn, redusere nervøsitet, og bygge tillit. Fysisk aktivitet kan gi glede, energi, redusere stress, og forbedre selvtillit og søvnkvalitet.

Naturbaserte aktiviteter har en allsidig positiv innvirkning på psykisk helse og velvære, og kan forebygge psykiske plager.

Illustrasjonsfoto/Pixabay.

Mestring: Å lære noe nytt 
UTFAM fokuserer på å gi familiemedlemmene gode opplevelser sammen, og hjelpe dem med å identifisere og utvikle sine mestringsstrategier. Ved å mestre nye ferdigheter og utfordringer, kan familiene oppleve økt optimisme, håp og selvtillit. Å bruke personlige styrker kan bidra til bedre selvfølelse, læring, prestasjon, og glede.

Relatert innhold

Var dette nyttig?