Alkohol og rus i familien

16 spørsmål

om rusbruk som kan skape problemer

Tips

  • Bytt på å lese kortene høyt
  • La alle få snakke og vis respekt
  • Du må ikke svare hvis du ikke vil
  • Målet er ikke å bli raskt ferdig, men å få en god samtale
  • Scrolll ned på siden for å finne fakta, tips og ressurser
Avslutt samtale

Fullfør setningen: Alkohol får voksne til å bli …

Påstand: «Det er ikke noe problem for voksne å drikke et glass alkohol til middag hver dag.» Enig/Uenig? Hvorfor?

Diego sin søster fester veldig mye og krangler masse med foreldrene. Det er dårlig stemning hele tiden. Diego føler seg usynlig i familien sin. Hva kan han gjøre?

«Ingen liker å være med bestefar når han har drukket, og ingen tør å si ifra.» Hvorfor kan det være så vanskelig å snakke om drikkingen til andre i familien?

Vennen din forteller at hun gruer seg til sommeren fordi familien drikker så mye i ferien. Hva kan du svare når du hører dette? Gi noen eksempler.

Timo liker ikke at foreldrene drikker alkohol fordi de forandrer seg. Foreldrene sier at han overdriver. Hva kan han gjøre?

Yasmin har dårlig samvittighet. Hun sa ingenting til foreldrene da broren hennes begynte å røyke hasj, og nå klarer han ikke slutte. Hva ville du sagt til henne?

Alle liker pappaen til Iben. Men på kveldene forandrer han seg ofte. Han kan bli veldig sint. Hvordan tror du det påvirker Iben og de andre i familien?

Tips! Visste du at ca 1 av 10 barn og unge i Norge har en forelder med et alkoholproblem? Det er aldri barnas skyld. Snakk med en voksen du stoler på hvis du kjenner noen som kanskje har det vanskelig hjemme.

En mor har fått høre at sønnen hennes har brukt kokain på fest. Hun er bekymra for han, men han blir sint når hun tar det opp. Hvorfor blir han sint, tror du?

Luca drikker ikke fordi det er flere i slekta som har alkoholproblemer. Luca er lei av å bli spurt hvorfor han ikke drikker. Gi noen forslag til hva han kan si.

Gutt, 16 år, sier: «Hvordan kan jeg få mamma til å slutte å være full? Hun er så sykt irriterende når hun er sånn.» Gi gutten noen råd.

Påstand: Man kan være både veldig glad i og veldig sint på noen samtidig. Enig eller uenig? Hvorfor?

Moren til Evy har mye vondt og tar piller som gjør henne annerledes. Moren klarer ikke å ta vare på Evy og lillebroren. Hva trenger Evy for å få det bedre, tror du?

Påstand: Barn har rett til å be voksne om å la være å drikke alkohol. Enig eller uenig? Hvorfor?

Tips! Noen ganger får barn og ungdom et «urettferdig ansvar». Det betyr at de må gjøre veldig mange oppgaver som voksne egentlig burde ta. Hvis du har det sånn, er det lurt å snakke med noen du stoler på.

Avslutt samtale

Foto i kortene: Unsplash.

Snakkekort hjelper deg å få engasjerende og ærlige samtaler om viktige tema.

Tips og ressurser

Les mer om hvordan bruke snakkekortene og få gode samtaler.

Skriv ut kortene her

Vil du helst ha snakkekortene i papir? Print ut og klipp opp: Alkohol og rus i familien. Trøbbel med utskriften? Se printer-veiledning.

Del videre

Skal du bruke kortene med en gruppe? Vis denne QR-koden eller lenken nedenfor:

blakors.no/snakk/alkohologrusifamilien

Tema som tas opp i kortene:

  • Hva er grei eller ugrei alkoholbruk i familien?
  • Hvordan påvirkes familiemedlemmer når noen har et problematisk bruk av alkohol eller andre rusmidler?
  • Hvordan snakke om familiemedlemmers alkohol- og rusbruk på en god måte – internt i familien og utad med andre?

Disse kortene er utviklet sammen med unge voksne som har vokst opp med rusutfordringer. De er ment for bruk med ungdom generelt, og kan også brukes av ansatte som jobber med barn og unge, samt foresatte.

Målet er å gjøre det lettere å snakke og reflektere om rus i familien, og gjøre det enklere å støtte venner og søke hjelp. Takk til Blå Kors kompasset og Barn av rusmisbrukere.

3 tips til samtalen

Mange som er i kontakt med barn og unge kan kvie seg for å snakke om problematisk rusbruk i familien. Her er tre tips til deg som vil bruke snakkekort om alkohol- og rusbruk i familien.

1. Del fakta og knus mytene om alkoholavhengighet

Mange har et stereotypisk bilde av alkoholavhengighet. Rusproblemer i familien er vanligere enn man tror og finnes i alle samfunnslag. For noen er det midlertidig, mens for andre kan det føre til mange år med skam og tabu. Dette kan ha store konsekvenser for barna.

Mange som har vokst opp med rusproblemer i familien, skulle ønske de visste mer om hva alkoholmisbruk er, hva som er “vanlig” forbruk, og hva som ikke er greit.

Før du bruker snakkekortene, kan du starte med å snakke om rusmidler og hvordan de påvirker kroppen, både fysisk og psykisk. Bruk gjerne en av våre quizer, eller sjekk faktasidene om alkohol, rusmidler og det å være pårørende i familier med rus.

2. Bruk tid på å bygge tillit og trygghet

Unge som har vokst opp med rusproblemer, forteller at trygghet, tillit, og visshet om at de voksne ikke er ute etter å “ta” omsorgspersonen, er viktig for å kunne snakke om det som er vanskelig hjemme.

Start gjerne med mindre sensitive temaer som bli kjent eller ungdomstid før du tar opp rusbruk i familien. Det kan også være nyttig å starte med noen leker eller øvelser der alle får sagt noe, før du bruker snakkekortene.

3. Hjelp unge til å sette i gang refleksjon om egen hverdag

For mange unge i hjem med rusproblemer er det vanskelig å se sammenhengen mellom familiemedlemmers rusbruk og egne utfordringer. Hverdagen kan føles kaotisk, og det kan være vanskelig å se at det man selv opplever ikke er «vanlig.»

Snakkekortene har mange caser og spørsmål som skal gjøre det lettere å reflektere uten å måtte utlevere seg selv. For mange kan det være nyttig å høre andre snakke om hva som er greit og ikke.

Hvis du leder en gruppe, minn deltakerne på at de kan snakke med en trygg voksen etterpå hvis de vil snakke mer. Sjekk også ut 11 på – inngangsspørsmål til å snakke med barn om erfaringer med rus, utviklet av KORUS Sør og Barn av rusmisbrukere.