Oppvarming (5-10 minutter)
Dersom gruppa ikke allerede kjenner hverandre godt er dette ekstra viktig for å bygge trygghet. Bruk gjerne noen øvelser som krever at deltakerne bruker kroppen og kommuniserer. Livsmestringsprogrammet LINK har samlet mange øvelser og leker, som for eksempel «Sola skinner på».
Alternativt: Dersom du har tid og mulighet til å servere mat eller for eksempel grille sammen utendørs, er det også en fin aktivitet å starte med.
Introduksjon til temaet (5-10 min)
Fortell kort om dagens tema. Hvis du har tilgang på skjerm kan du gjerne vise en kort film. Vi har plukket ut noen korte og kvalitetssikrede filmsnutter om rusmidler.
Quiz (10-15 minutter)
Quiz kan være en engasjerende måte å formidle fakta og vekke nysgjerrighet. Sjekk ut noen av våre Kahoot quizer:
- NY: Hva gjør alkohol med kroppen?
- Myteknuser: Ungdom og alkohol (over 14 000 personer har tatt denne quizen!)
- Hva vet du om hasj?
- NY: Hva vet du om kokain?
PS: Trenger du veiledning til bruk av Kahoot i klasserommet? Sjekk ut disse tipsene fra StatPed.
Vil du gjennomføre quiz uten skjermer? Da kan du bruke disse quizene med påstander om alkohol og cannabis som du kan lese høyt, og hvor deltakerne svarer ved å reise seg. Denne egner seg godt til bruk utendørs, eller store grupper hvor skjerm/mobiltelefon ikke brukes.
Hvis du har mer tid, la deltakerne gå sammen i små grupper og lage sin egen quiz. Be gruppene ta for seg ulike tema, som for eksempel effekter av alkohol på kroppen, alkohol og norsk lov, alkoholbruk blant norsk ungdom. Du finner eksempler på gode kilder nederst på denne siden.
Samtale i små grupper (25-35 minutter)
Bruk våre snakkekort for å ta opp dilemma og spørsmål som er relevante for ungdom, inkludert drikkepress, grenser, konsekvenser av rusbruk og bruk av rusmidler i familien. Velg for eksempel kortstokken om alkohol eller rus.
Kortene kan brukes digitalt, eller du kan skrive de ut. Du kan også bestille en fysisk kortstokk som inneholder noen utvalgte tema, inkludert alkohol og annen rus.
Del opp gruppa i flere mindre grupper, for eksempel 4-6 personer, gjerne med en leder til stede i hver gruppe. Sett av tid til oppsummering i plenum i etterkant.
Tips! Husk at du får best resultat dersom du bruker snakkekortene flere ganger. Bruk gjerne noen av snakkekortene om andre «lettere» tema, som å bli kjent, sosiale medier eller ungdomstid før du tar opp alkohol og rus.
Nei-øvelsen (10-20 minutter)
Gir mulighet til å øve seg i å sette grenser og kjenne på kroppen hvordan det føles å si nei.
Del opp i par på to og to. Èn skal si nei, den andre skal prøve å overtale. Den som overtaler skal ikke gi seg så lett, og fortsette å forsøke å overtale en liten stund. Start med noen enkle tema, og gjør det mer krevende etter hvert.
Eksempel på ting man kan overtale om (tilpass alder og gruppa):
- få låne mobiltelefonen din
- få sove over hos deg
- skrive noe stygt om noen i klassen på Snap
- ta en slurk med øl
- stjel sprit fra foreldrene dine
- røyke en joint med hasj
Bytt på rollene. Deretter, gå sammen i grupper på fire og fire, der én person skal si nei og de tre andre skal prøve å overtale.
Bytt på rollene. Deretter, gå sammen i grupper på fire og fire, der én person skal si nei og de tre andre skal prøve å overtale.
Alternativt: Dersom du ønsker en annen øvelse, kan du bruke denne øvelsen om makt og grensesetting.
Avslutning (5 min)
Be deltakerne enten dele høyt eller skrive ned på en lapp én ting de vil ta med seg fra dagens undervisning. Husk å si at du er tilgjengelig for samtale dersom noen ønsker å snakke mer. Henvis gjerne også til noen av hjelpetilbudene som finnes for ungdom, som for eksempel de nevnt i plakaten nedenfor.
Brosjyrer og flere nyttige lenker
Her finner du lenker til brosjyrer og temasider du kan bruke som en del av undervisningsopplegget:
- 10 ting du bør vite om ungdom og alkohol
- 10 ting du bør vite om hasj og marihuana
- Ta en kikk på Blå Kors sine temasider om rus og avhengighet
- Søk på Helsenorge sine sider for god informasjon
- Chat, ring eller skriv inn spørsmål til Rusinfo