Her finner du oppskrifter på mat du kan lage på bål og stormkjøkken. Deilige retter til små og store. Nam!
Taco tortilla
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
1 pk Tacolefser
1 pk kjøttdeig, skinke eller kylling
evt vegetar med kidneybønner
1 pk revet ost
Tacosaus
Tacokrydder
Mais
- Stek kjøttdeig eller kylling og bland i tacokrydder.
- Skjær et kutt fra midten og ut på tacolefse. Du har nå fire like store deler å fylle på med ingredienser. Legg ost på en del, kjøtt/bønner på en del, deretter mais og saus.
- Brett så den ene delen over den andre, til du har en trekant.
- Stek tacoen på begge sider til den får en gyllen farge. Server gjerne med salat og rømme til.

Rivesuppe
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
1 løk
1 båt hvitløk
2 ss olje
1 l vann
1 grønnsaksbuljong terning
½ bunt vårløk
2 gulrøtter
1 skive sellerirot
Salt og pepper etter smak.
Evt. 2 ss hakket kruspersille til pynt
- Rens og finhakk løk og hvitløk, fres den i litt olje i kjele.
- Tilsett vann og buljongterning og kok opp.
- Skrell gulrøtter og selleri, riv det med rivjern og ha det i gryten. Alt kokes til det blir mørt, maks 4 min.
- Smak til med salt og pepper, evt. pynte med kruspersille.
Kilde: https://www.frukt.no/oppskrifter/rivesuppe

Pølsegryte
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
400 gr. kylling- eller kjøttpølse (evt. vegetarpølse)
½ brokkoli
1 stk. løk
1 båt hvitløk
400 gr. fullkornspasta
2 bokser hakkede hermetiske tomater
4 dl vann
1 buljong
1 ts tørket oregano
100 gr. revet ost
2 dl matfløte
1 liten pose frosne erter
- Skjær pølser og brokkoli i små biter. Sett til side.
- Rens og hakk løk og hvitløk. Sett til side.
- Ha pasta, hermetiske tomater, vann og buljong i en kjele. Tilsett løk, hvitløk og oregano. Alt dette kokes i 10 min.
- Ha i pølser og brokkoli, kok til alt er gjennomvarmt.
- Rør inn fløte og ost. Smak til med salt og pepper.
- Ha i erter helt til slutt, da får de akkurat nok varme.
Kilde: https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/polsegryte/

Pizzaboller
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
1 stk halvferdig pizzabunn
1 glass Pizzasaus
1 ferdigrevet ost
1 pakke Skinke i biter
Pizzakrydder
- Rull ut ferdig pizzadeig og smør på tomatsaus.
Tips: Ta med 3-4 skjærefjøler til underlag. - Dryss ost, skinke og pizzakrydder over.
- Rull sammen til en lang pølse. Skjær pølsen opp i ca 2 cm tykke pizzaboller. Ikke la de bli for tykke, da vil de ikke bli gjennomstekt på bålet.
- Ta smør eller stekeolje på bålpanne eller stekepanne og stek pizzaboller på bål. Husk å snu ofte, slik at de ikke bli brent. Og bruk masse olje, da det kan steke seg fast.
Kilde: https://www.eventyrgutten.no/post/smakfulle-pizzaboller

Pinnebrød (søt/salt)
Til bål
500 gr mel, gjerne grovt
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl matolje
ca 2 dl lunkent vann
- Bland det tørre, spe på med vann og olje til deigen kjennes som plastelina.
- Form en klump deig til en lang pølse og tvinn rundt en pinne.
- Stek over glørne til brødet er gjennomstekt.
Tips! Pinnebrød kan snurres rundt pølser og stekes over bål. Stek da gjerne pølsene litt først og snurr deigen på etter at pølsene har blitt varme.
Ta litt sukker og kanel på pinnebrødet før det stekes, da blir det nesten som kanelboller.
Snurr pinnebrød rundt marshmallows, skumnisser eller unicorn mallows. Dekk alt til med pinnebrød og stek på bålet. Det søte inne i pinnebrødet vil svelle og tyte ut når det er ferdig stekt. Deilig!

Kyllinggryte med spinat og kikerter
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
Rask og enkel å lage, ca 20 min.
4 stk. kyllingfilet
1 ss olje
1 stk. finhakket løk
1 ts finhakket rød chili
0,5 ts spisskummenfrø
2 bokser hermetiske tomater med hvitløk
1 boks hermetiske kikerter
250 g frisk spinat
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ts sukker
Skjær kyllingfilet i biter og stek i litt olje.
- Fres finhakket løk og chili sammen med spisskummen og bland det med kyllingbitene i gryta.
- Ha i hermetisk tomat og kikerter. La det småkoke i 5 minutter.
- Tilsett spinat og smak til med salt/pepper, evt litt sukker.
Kilde: https://www.matprat.no/oppskrifter/sunn/kyllinggryte-med-kikerter-tomat-og-spinat

Indisk kyllingsuppe
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
En god suppe som er populær blant barn, kanskje på grunn av sin friske smakskombinasjon mellom eple, ingefær og karri. Suppen tar ca 20 minutter å lage.
600 gram lår av kylling
2 stk. epler
2 stk. gulrot
1 stk. rød chili med frø
1 klump ingefær 3 fedd hvitløk
1 liter kylling buljong
2 ts karri
1 boks kokosmelk (250 ml)
3 stk. vårløk
1 stk. lime (kun saften)
salt og chilipulver
Nøytral olje til steking
litt fersk koriander til pynt
- Stek chili, hvitløk og ingefær i litt olje.
- Riv gulrøtter og eple med et rivjern og ha det i gryta.
- Tilsett så kyllingbuljong, karri og kokosmelk. Kok opp og la småkoke.
- Smak til med litt limesaft og salt.
- Tilsett stekt kylling. Mariner gjerne kyllingen i litt karri og chilipulver.
- La suppa småkoke i 10 minutter og tilsett så litt finhakket vårløk og koriander.
Kilde: Indisk kyllingsuppe – En spennende smakskombinasjon! | Gladkokken

Chapati – indisk brød
1 porsjon. Til bål/stormkjøkken.
Chapati er et indisk brød som det spises mye av i Asia.
Lag deigen hjemme eller på tur. Det går fint an å ta med en brødpose som man kan kna deigen oppi.
Pass på at det ikke blir for mye vann.
1 dl mel
0.5 dl lunka vann
1 ts salt
- Kna deigen godt, til den er myk og god å arbeide med.
- Del deigen i emner og trykk eller kjevle til lompestørrelse. Pass på at det ikke er for mye mel på chapatien når du skal steke.
- Stek chapatien på ganske sterk varme (egner seg godt til bål). Når den begynner å blære seg, snur du og klemmer lufta ut med en stekespade. Når du slipper, begynner den å blåse seg opp igjen. Snu og gjør det samme et par ganger til.
- Det går fort, men pass på at den blir nok stekt så den ikke smaker rå deig.
- Legg de ferdige chapatiene utover til avkjøling, gjerne på rist.

Toast
Til bål
Toastbrød
Ost
Skinke eller annen kjøttpålegg
Ketchup
Evt. fersk tomat
- Ta ketchup/tomat på et stykke brød. Deretter ost og eventuelt kjøttpålegg.
- Stek i aluminiumsfolie på bål, i toastjern for bål eller lag “toastjern” med to pinner.
- Husk å snu ofte, slik at det ikke brenner seg.

Bærpai
4 personer. Til bål/stormkjøkken.
Kan være lurt å lage deigen inne før du drar ut på tur.
100 gr smør
100 gr hvetemel
50 gr havregryn
1 dl vann
0,5 ts salt
Bær (blåbær, bringebær, rabarbra eller jordbær)
Vaniljesaus
- Smuldre smør og mel. Tilsett vann og salt, kna til deigen er smidig. Blir deigen for bløt, tilsett mer mel.
- La deigen hvile litt til dere har varmet bær i en kjele.
- Varme bær i en kjele. Dryss gjerne over litt sukker og evt tilsette litt vann. Mos gjerne bærene til syltetøy.
- Ta en liten klump paideig og trykk den flat. Ha smør i panna og stek på begge sider.
- Når paideigen er ferdig stekt, ta den på tallerken og smør bærene over. For litt ekstra kos, ta litt vaniljesaus over.

S`more
Til bål
Fullkornskjeks, gjerne kornmo
Marshmallows
Sjokolade (Melkerull eller mørk/lys sjokolade av plate).
- Varm en marshmallows på bål til den har en svak gyllen farge. Da blir marshmallowsen seig.
- Legg marshmallows på en kjeks.
- Legg en sjokolade over.
- Lag sandwich med en kjeks på toppen
Vet du hvorfor det kalles s’more? Det er rett og slett en kortvariant av «some more» på engelsk, for det vil mange ha etter å ha smakt denne deilge krønsjy og seige desserten.

Banansplitt
4 porsjoner. Til bål
4 bananer
1 pose mini marshmallows
100 gram sjokoladebiter
Blåbær eller bringebær
- Skjær et snitt på langs i bananene slik at den åpner seg. Bruk en gaffel og mos bananen litt.
- Dytt inn sjokolade, marshmallows og bær.
- Pakk bananene inn i aluminiumsfolie og stek på bål. Varmes til sjokoladen har smeltet.
