Ut i naturen – hvorfor er det verdt innsatsen?

Selv når været er grått eller kaldt, er det mange gode grunner til å ta med familier og barn ut i naturen. Lær om de positive virkningene av naturen og miljøterapeutisk arbeid med barn og familier.

Dette er et utdrag av Friluftshåndboka til Blå Kors barnas stasjon. Den er skrevet for miljøarbeidere som jobber med familier som opplever mange belastninger i hverdagen, men er nyttig for alle som jobber med barn, unge og familier. Les mer og last ned hele håndboka her.

Foto: Alle bildene på siden er illustrasjonsfoto fra Pixabay.

Hvorfor være ute?

Hvorfor ta med familier og barn ut, når de kanskje aller helst vil være inne? Særlig når det regner og det er kaldt. Hvordan skal vi motivere når avmeldingene kommer eller påmeldingene uteblir fordi været ikke er på sitt beste?

Og hvorfor ta jobben med å pakke ned mat og utstyr, ta på turklær og minne deltakerne på at de må huske både støvler og vindjakke? Det er jo så mye enklere å være inne.

Kanskje er det enklere å forstå hvorfor vi skal jobbe miljøterapeutisk ute, når vi ser hva forskning sier om positive effekter av å være ute. Hva det gjør med barn som får lov til å bevege seg i terrenget og hvordan det å være ute kan ha en oppladende effekt for både voksne og barn.

Den beste motivasjonen kommer innenfra. Når vi kjenner en dragning og lengsel etter å være ute. Når vi har erfart hvor godt det gjør oss.

Den indre motivasjonen kommer etter å ha opplevd hvor gode samtalene kan bli når vi går sammen, klatrer i trær eller sitter rundt bålet.

Gjennom indre motivasjon blir vi mer selvdrevne og jobben med å komme seg ut oppleves enklere og mer lystbetont. Men hva når det ikke finnes motivasjon for å komme seg ut på tur?

Vår jobb som miljøterapeuter er å være gode rollemodeller. Gjennom vår entusiasme skaper vi bølger hos de som er rundt oss. Når vi er motiverte ledere på tur, vil nysgjerrigheten og lysten hos andre vekkes.

For å skape motivasjon hos andre, må vi selv være motiverte. I starten kan det være at vi greier å skape en ytre motivasjon hos deltakerne. På sikt kan denne bli til en indre motivasjon som gjør at de selv oppsøker naturen.

Last ned Friluftshåndboka for å se konkrete eksempler på samtaler om hvordan motivere til tur og avklare forventinger.

Positive effekter av å være ute

Her deler vi erfaring- og forskningsbasert kunnskap om de positive effektene av friluftsliv.

Stressreduksjon

Studier har vist at det å tilbringe tid i naturen har en stressreduserende effekt. Dette kan måles ved at blodtrykk og cortisolnivå går ned.

Hjerterytme blir roligere. Også gjennom rapportert subjektiv opplevelse av økt indre ro og velbehag.

Oppladende effekt

Vårt moderne liv inneholder et høyt nivå av kompleksitet, intensitet og informasjon som vi må prosessere hver eneste dag. Over tid kan dette virke stressende for både barn og voksne.

Det å skifte miljø fra det urbane til naturen, kan ha en oppladende effekt for oss som mennesker, forutsatt at vi føler oss trygge og ivaretatt.

  • Naturen innbyr til naturlige bevegelser. Skiftninger fra det ene inntrykket til det andre er færre og har et roligere tempo. Dette gjør at kroppen kan sette ned tempoet og prosessere inntrykk i det tempoet vi selv har behov for.
  • Gjennom dagen har barn og voksne behov for å bruke styrt oppmerksomhet for å tilfredsstille kravene vi har i samfunnet og den kulturen vi er en del av. Dette kan vi gjenkjenne som å «være påkoblet».
  • Om vår styrte oppmerksomhet blir overbelastet, kan vi oppleve irritasjon, mental tretthet og mangel på konsentrasjon. Gjennom en hel dag i vårt «moderne liv», kan vi oppleve å være så påkoblet at vi over tid blir syke av det.
  • Veksler vi derimot med å tilbringe tid i naturen, kan vi få en naturlig oppladende effekt. Naturen innbyr til spontan oppmerksomhet. Dette skjer når vi observerer noe uten å behøve å anstrenge oss, og i stedet la oss fascinere. I naturen kan vi ha et mer avslappende fokus. Dette kan virke beroligende på tankekjør, stress, irritabilitet og angst.

Naturen styrker vårt psykiske forsvar

Aktiviteter i hjernen forandres når vi rører på oss ute i naturen. Blodtilførselen til hjernen øker, vi blir mer tilstedeværende og pusterytmen forandrer seg.

Ved å være i bevegelse ute, blir vi mer kreative og tankene blir mer skjerpet.
Nye celler dannes i hippocampus, stedet i hjernen hvor minnene våre blir lagret.
Bevegelse ute virker også positivt på fordøyelse og nervesystem.

Den polyvagale teorien kan hjelpe oss til å forstå hvorfor bevegelse og tid i naturen kan virke positivt på uro, stress og angst både for barn og voksne. Indre uro, engstelse, bekymring, angst og traumer kan sees i sammenheng med en nerve som heter vagusnerven.

Visste du at vagusnerven gjør oss robuste?

Vagusnerven er koblingen mellom hjerne og våre indre organer. Den plukker opp signaler fra omgivelsene våre og fra kroppen, for å avgjøre om livet et trygt eller utgjør en fare for oss.

Når vi kjenner oss trygge, signaliserer vagusnerven til hjertet og lungene at alt er bra.
Men om vagusnerven oppfatter fare, begynner en intens kommunikasjon mellom hjernen og våre indre organer som får nervesystemet til å forberede flukt eller forsvar.

En velfungerende vagusnerve vil gi oss et robust nervesystem som raskere kan roe oss ned. Hos mennesker med masse uro, bekymring og angst, er vagusnerven svekket.

Nervesystemet fyres av raskere, noe som fører til at «flukt og kamp»-responsen aktiviseres raskere. «Bremsen» som skal hjelpe oss å bevare roen og fortelle oss at «faren er ikke en reell fare», er svekket.

Signalene mellom hjerne og indre organer gjør at vi kan oppleve angst. Hjertet slår raskere. Pulsen stiger. Vi svetter mer og fordøyelsessystemet kan slå seg av.

Bevegelse og frisk luft er to viktige byggesteiner for en sterk vagusnerve.
Vagusnerven utvikles når vi rører på oss, og spesielt gjennom rytmiske bevegelser. Vi kan gå i terrenget, danse, synge og leke. Også kald luft og det å bade i kaldt vann, virker styrkende for vagusnerven.

Naturen med dens skiftninger i terreng, temperatur og bevegelse, innbyr til god hjelp for å finne vår vei til en tilstand der vi kan kjenne oss rolige og trygge. Der vi kan styrke nervesystemet vårt og redusere uro, bekymring og angst.

Bevegelse utendørs styrker relasjoner

Barns sensomotoriske system utvikles gjennom bevegelse. Naturen innbyr til erfaring med variert underlag og naturlig skifte i omgivelser. Ute i naturen utfordrer vi vårt vante bevegelsesmønster og lager nye sensomotoriske erfaringer.

Utviklingen av vårt sensomotoriske system påvirker vår evne til å samhandle med andre og bygge relasjoner. Det bidrar til å bygge opp barns evne til å håndtere ulike omgivelser og forholde seg til det uforutsigbare.

Utemiljøet bedrer også konsentrasjon og forståelse for hvordan vi må omstille oss for å håndtere ulike situasjoner som oppstår.

Et velfungerende sensomotorisk system hjelper barnet å regulere og håndtere følelser. Det gir også barnet strategier for hvordan det skal håndtere og handle i ulike situasjoner og sammen med andre mennesker.

Bevegelse i naturen påvirker også språkutvikling og å få orden på tanker og følelser.

Jo flere inntrykk, jo større behov for bevegelse

Kroppen har behov for en balanse mellom sensoriske inntrykk og motorisk uttrykk.
Får vi for mye inntrykk i forhold til bevegelse, bygges det et stress opp i kroppen som vi trenger å få ut.

Utemiljøet innbyr til bevegelse og gir mulighet for å få ut noe av stresset som er bygget opp gjennom en dag med mange sensoriske inntrykk. Det kan vi kjenne i form av økt ro og velvære etter å ha vært i bevegelse ute.

Lek i naturen bidrar til økt sosial samhandling

Naturen vekker nysgjerrigheten vår. Lek i naturen vekker kreativitet og vi kan med undring utforske det som skjer i oss og mellom oss.

Barn og voksne har godt av å leke sammen i naturen. Lek er positivt for relasjoner. Gjennom leken forstår vi hverandre bedre og knytter bånd.

Hvorfor er miljøterapi ute er en god idè?

Grupper i naturbasert terapeutisk arbeid gir muligheter til å jobbe med hele mennesket. Kropp og sinn er en del av ett og samme system.

Tilnærmingsmåtene i naturbasert terapeutisk arbeid i grupper gir også mulighet til å jobbe bredt og ta i bruk sanser, bevegelse, kognitiv forståelse, egeninnsikt, sosial kompetanse og samspill.

Verktøyene som brukes i naturterapeutisk tilnærming i grupper er basert på:

  • lek, fantasi og forestillingsevne
  • fysisk bevegelse og kroppslig erfaring
  • sansestimulering
  • problemløsing
  • kreativitet
  • tilhørighet
  • tilstedeværelse og selvrefleksjon

Trykk på overskriftene nedenfor for å lese mer om gode grunner til å ha med familier og barn på tur.


Var dette nyttig?