header

Alle som er i kontakt med barn og unge bør ha grunnleggende kunnskap og kompetanse på å møte barn som er pårørende i familier med alkohol- eller andre rusutfordringer.

Her finner du materiell du kan bruke på fagmøter eller temasamling på 1-2 timer med ansatte og frivillige, i for eksempel barnehage, skole, helsevesen og fritidstilbud. Opplegget kan også tilpasses til ungdom.

Slik forbereder du deg

  • Se gjennom innholdet og se hva som passer for din gruppe.
  • Sett av tid – for eksempel 45 minutter på en samling – eller et par samlinger med noen ukers mellomrom
  • Dersom du vil bruke snakkekortene, finn frem nettsiden og vis frem QR koden under kortstokken eller print ut kortene på forhånd.

Husk at dette kan være et sårt og vanskelig tema – og kanskje er det noen i gruppa som har opplevelser de trenger å snakke om. Minn alle deltakerne om å være varsom med å dele noe de ikke har snakket om før – det er best å dele med noen på tomannshånd. Vis til hvem man kan ta kontakt med.

For at det skal være mest mulig virkningsfullt, er det viktig å sette sammen en god balanse mellom faktaformidling, engasjerende videoer, interaktive bolker med refleksjon og samtale.

Du kan også bruke deler av denne fagsamlingen i undervisning med ungdom eller unge voksne, men tilpass til din målgruppe avhengig av alder, modenhet og erfaring med tematikken.

Historier fra virkeligheten (1-10 minutter)

Bruk en av disse filmene for å gi et innblikk i hvordan problematisk rusbruk i familien kan påvirke hverdagen.

Film (1 min) med ekte historie om hvordan oppvekst i rus har preget barndommen
Film (4 min) med en ekte historie om å vokse opp med rus

Spørsmål til filmene

  • Hva gjorde inntrykk på deg i filmen?
  • Hvorfor er det viktig at vi snakker om rusutfordringer i familien?
  • De fleste kjenner til noen som har eller har hatt utfordringer med alkohol eller annen rus, men likevel snakkes det lite om. Hva er grunnene til det, tror du?
  • Hva skal til for å gjøre det lettere for barn og unge å fortelle om rusutfordringer hjemme?

Bonusoppgave: Les sammen: Mikkel Niva:- Det er lov å være forbanna! Diskuter: Hva gjorde mest inntrykk på deg?

Visste du at å vokse opp med rus:

  • øker risikoen for å utvikle alkohol- og rusproblemer selv
  • øker risikoen for å utvikle psykiske lidelser
  • øker risikoen for å utvikle somatiske lidelser
  • øker risikoen for å falle ut fra skole og jobb
  • øker risikoen for å havne utenfor og bli ufør i ung alder

Tegn og signaler på at barn har det vanskelig (20-25 min)

Hvordan kan du vite om et barn har det vanskelig? Psykologspesialist Frid Hansen har lang erfaring på dette feltet. Her gir hun konkrete tips og råd til hvordan man møter barn på en måte som trygger barnet og gjør det lettere å åpne opp.

Film (16 minutter) med ekspert om hvordan møte barn som har det vanskelig

Spørsmål til refleksjon

  • Kan du huske en gang et barn sendte ut en «prøvekanin»? Ville du reagert eller svart annerledes etter det du har hørt nå?
  • Frid Hansen kommer med tydelig råd om å ta uroen på alvor og notere ned det du observerer. Gi et eksempel på når og hvordan du kan gjøre dette på en enkel måte i en travel hverdag.
  • Hva skal til for å lykkes med å «undre seg sammen med barnet»?
  • «Gi observasjoner, ikke trekk konklusjoner» er ett av rådene. Finn på et case der du skal gi en tilbakemelding. Rollespill to ganger: Først at du trekker konklusjoner, og deretter at du gir observasjoner. Hva endret seg?

Fakta om å vokse opp med rus (5-15 min)

Bruk disse fagsidene for å hente ut fakta. Be deltakerne lese selv og presentere for hverandre – eller hent ut det du synes er viktigst og presenter for de andre.

Barn som vokser opp i hjem med rus er ofte «usynlige». Det er et langt mer utbredt samfunnsproblem enn de fleste tror, og det har store konsekvenser for barna, på kort og lang sikt. Det første vi kan gjøre for å hjelpe barn og unge som vokser opp med rus er å anerkjenne at det skjer.

Bonusoppgave: Ta en kikk på Hemmeligheter om rus og avhengighet. Skriv ned ett eller to av utsagnene som gjør mest inntrykk på deg på gule lapper. Gå i par eller små grupper og del. Forklar så mye du selv ønsker. Avslutt øvelsen med at alle henger lappene på et felles sted i rommet.

Samtalekort om alkohol og rus i familien (10-30 minutter)


Del deltakerne inn i grupper på 3-5 personer og gi dem snakkekort om alkohol og rus i familien. Del lenken med deltakerne, eller print ut kortene (print gjerne på tykt papir og klipp opp, og husk å printe ut nok til alle gruppene.



Kortene er utviklet i samarbeid med unge pårørende og er ment til bruke med ungdom, men kan også brukes av ansatte, foreldre og fagpersoner. Dette kan være en fin måte å bli kjent med kortene slik at man kan lettere kan ta de i bruk med andre.


Kortene tar opp tema som:

  • Hva er grei eller ugrei alkoholbruk i familien?
  • Hvordan påvirkes familiemedlemmer når noen har et problematisk bruk av alkohol eller andre rusmidler?
  • Hvordan snakke om familiemedlemmers alkohol- og rusbruk på en god måte – internt i familien og utad med andre?

Vennen din forteller at hun gruer seg til sommeren fordi familien drikker så mye i ferien. Hva kan du svare når du hører dette?

Eksempel på snakkekort

Bonusoppgave: Sjekk ut andre snakkekort om tema som rusmidler, ungdomsforeldre, og psykisk helse. Gå i grupper og velg tema selv.

Fagsamtale om barn som pårørende (20-25 min)

I dette foredraget møter du anerkjente psykiater og forfatter av boken Når barn er pårørende, Anne Kristine Bergem. I dialog med psykologspesialist Cathrine Dahle fra Blå Kors kompasset utforsker de en rekke tema som du som møter barn og unge bør kjenne til.

Fagsamtale (17 min) – eksperter deler tanker om barn og rus

Fagsamtalen tar opp:

  • Hva skjer når er forelder har et rusproblem?
  • Hvordan påvirker det barna?
  • Hva kan man gjøre hvis man er bekymret for et barn?
Blå Kors jobber forebyggende og behandlende, med tiltak som hjelper. Bli med, gjør en forskjell!

Vis frem hjelpen og håpet (1-5 min)

Bruk denne filmen fra Av-og-til for å vise viktigheten av at frivillige engasjerer seg i barn og unges liv.

Film (2 min) om hvordan trygge voksne kan gjøre en stor forskjell

Spre kunnskap og få flere til å bry seg. Sjekk ut brosjyrer med tips til hva man kan gjøre når man er bekymret for et barn, som kan deles ut til foreldre/foresatte og andre voksne som er i kontakt med barn.

Snakk med barn og unge! Vi har filmer og bøker som hjelper barn å sette ord på vanskelige følelser og krevende hjemmeforhold, både for barn i barnehagealder og skolealder. For litt eldre barn og ungdommer, bruk snakkekort for å få ærlige og engasjerende samtaler om alkohol, rus, psykisk helse.

Hjelpetilbud:

Flere nyttige ressurser fra våre samarbeidspartnere (åpnes i nye faner):

Spørsmål?

Ta kontakt med rådgiver Janne Hauger ved spørsmål om opplegget. Dersom du har faglige spørsmål om oppvekst med rus, kontakt Blå Kors kompasset.

Janne Dale Hauger

Rådgiver Forebygging
+4740514194

Relatert innhold

Var dette nyttig?