Korte videosnutter, 1-3 minutter
Visste du at nesten 1 av 10 barn i Norge har en forelder med et rusproblem? For mange foreldre påvirker dette deres evne til å gi barna tryggheten og omsorgen de trenger. Her finner du korte filmer som formidler sterkt om at det er håp og hjelp å få.
Se også:
- Video 1 min: Den lange dagen – om Blå Kors kompasset, et terapitilbud til unge som har vokst opp i hjem med problematisk bruk av alkohol eller annen rus
- Video 2 min: Et annerledes julegaveønske – om å vise omsorg for barn
- Video 3 min: Det er hjelp å få – om familier med rusutfordringer og at det alltid er håp
Snakkekort for gode samtaler
Du kan også bruke snakkekort for å få gode samtaler om utfordringer knyttet til ungdom og rusmidler. Snakkekortene om alkohol og rus tar opp tema som gruppepress, rus i familien, og andre dilemma og refleksjonsspørsmål.
Spørsmålene er like relevante å bruke i fagsamlinger med ansatte og frivillige, som direkte med ungdom og foreldre.
Sjekk også ut nye snakkekort om russetiden og snakkekort for ungdomsforeldre for å snakke om forebygging av problematisk rusbruk og utenforskap.
Snakkekortene er enkle å bruke på papir eller nett. Du kan også bestille en kortstokk gratis i posten, denne inneholder kun noen av temaene.
Foredrag og fagsamtaler, 15-20 minutter
Dersom dere har mer tid til rådighet, kan dere gjerne vise en av disse fagsamtalene. Dette kan fungere som et springbrett for samtale.
I dette foredraget møter du anerkjente psykiater og forfatter av boken Når barn er pårørende, Anne Kristine Bergem. I dialog med psykologspesialist Cathrine Dahle fra Blå Kors kompasset utforsker de en rekke tema som du som møter barn og unge bør kjenne til.
- Hva skjer når er forelder har et rusproblem?
- Hvordan påvirker det barna?
- Hva kan man gjøre hvis man er bekymret for et barn?
Se også:
- Fagsamtale, 20 minutter: Se de usynlige ungdommene – hvordan fange opp ungdom som vokser opp med rus og vold i hjemmet? Hør historien til Ole-Tobias som vokste opp med en rusavhengig mor, og få konkrete råd til hva du som er i kontakt med ungdom kan gjøre. Samtalen starter 31 minutter ut i videoen.
Kortfilm, 20 minutter
Kortfilmen Unnskyld hvor sterk søskenrelasjonen kan være, og hvordan rus kan ødelegge relasjonen. Se traileren her.
I filmen møter vi 13 år gamle Vår, og hennes storebror på 18 år. Som pårørende må vi lære å sette sine egne grenser, og si at “hvis du skal leve livet ditt på denne måten, kan du ikke lenger være en del av mitt liv”.
Her kan du lære mer søsken som er pårørende, og finne relevante podcaster om dette temaet.
Hva kan du gjøre?
Du som jobber med barn og ungdom kan spille en viktig rolle – både ovenfor familier med utfordringer, og for å sikre god forebyggende innsats. Her er noen konkrete eksempler.
- Spre ordet! Del denne nettsiden med andre som jobber med barn, ungdom og foreldre. I menyen på siden finner du relevant materiell sortert etter hvilken alder barnet er i.
- Snakk med barn og unge! Vi har filmer og bøker som hjelper barn å sette ord på vanskelige følelser og krevende hjemmeforhold, både for barn i barnehagealder og skolealder. For litt eldre barn og ungdommer, bruk snakkekort for å få ærlige og engasjerende samtaler om alkohol, rus, psykisk helse.
- Spre kunnskap og få flere til å bry seg. Du kan blant annet bestille gratis brosjyrer med tips til hva man kan gjøre når man er bekymret for et barn, som kan deles ut til foreldre/foresatte og andre voksne som er i kontakt med barn.
Det er hjelp å få!
Blå Kors har virksomheter over hele landet, inkludert behandling, lavterskeltilbud til familier og mye mer. Skriv gjerne ut denne plakaten for å spre ordet om våre chat- og samtaletilbud til unge.