Historier fra virkeligheten (1-10 minutter)
Bonusoppgave: Les sammen: Mikkel Niva:- Det er lov å være forbanna! Diskuter: Hva gjorde mest inntrykk på deg?
Visste du at å vokse opp med rus:
- øker risikoen for å utvikle alkohol- og rusproblemer selv
- øker risikoen for å utvikle psykiske lidelser
- øker risikoen for å utvikle somatiske lidelser
- øker risikoen for å falle ut fra skole og jobb
- øker risikoen for å havne utenfor og bli ufør i ung alder
Tegn og signaler på at barn har det vanskelig (20-25 min)
Hvordan kan du vite om et barn har det vanskelig? Psykologspesialist Frid Hansen har lang erfaring på dette feltet. Her gir hun konkrete tips og råd til hvordan man møter barn på en måte som trygger barnet og gjør det lettere å åpne opp.
Fakta om å vokse opp med rus (5-15 min)
Bruk disse fagsidene for å hente ut fakta. Be deltakerne lese selv og presentere for hverandre – eller hent ut det du synes er viktigst og presenter for de andre.
Bonusoppgave: Ta en kikk på Hemmeligheter om rus og avhengighet. Skriv ned ett eller to av utsagnene som gjør mest inntrykk på deg på gule lapper. Gå i par eller små grupper og del. Forklar så mye du selv ønsker. Avslutt øvelsen med at alle henger lappene på et felles sted i rommet.
Samtalekort om alkohol og rus i familien (10-30 minutter)

Del deltakerne inn i grupper på 3-5 personer og gi dem snakkekort om alkohol og rus i familien. Del lenken med deltakerne, eller print ut kortene (print gjerne på tykt papir og klipp opp, og husk å printe ut nok til alle gruppene.
Kortene er utviklet i samarbeid med unge pårørende og er ment til bruke med ungdom, men kan også brukes av ansatte, foreldre og fagpersoner. Dette kan være en fin måte å bli kjent med kortene slik at man kan lettere kan ta de i bruk med andre.
Kortene tar opp tema som:
- Hva er grei eller ugrei alkoholbruk i familien?
- Hvordan påvirkes familiemedlemmer når noen har et problematisk bruk av alkohol eller andre rusmidler?
- Hvordan snakke om familiemedlemmers alkohol- og rusbruk på en god måte – internt i familien og utad med andre?
Vennen din forteller at hun gruer seg til sommeren fordi familien drikker så mye i ferien. Hva kan du svare når du hører dette?
Eksempel på snakkekort
Bonusoppgave: Sjekk ut andre snakkekort om tema som rusmidler, ungdomsforeldre, og psykisk helse. Gå i grupper og velg tema selv.
Fagsamtale om barn som pårørende (20-25 min)
Fagsamtalen tar opp:
Vis frem hjelpen og håpet (1-5 min)
Bruk denne filmen fra Av-og-til for å vise viktigheten av at frivillige engasjerer seg i barn og unges liv.
Spre kunnskap og få flere til å bry seg. Sjekk ut brosjyrer med tips til hva man kan gjøre når man er bekymret for et barn, som kan deles ut til foreldre/foresatte og andre voksne som er i kontakt med barn.
Snakk med barn og unge! Vi har filmer og bøker som hjelper barn å sette ord på vanskelige følelser og krevende hjemmeforhold, både for barn i barnehagealder og skolealder. For litt eldre barn og ungdommer, bruk snakkekort for å få ærlige og engasjerende samtaler om alkohol, rus, psykisk helse.
Hjelpetilbud:
- Blå Kors kompasset er et gratis, lavterskel tilbud til alle som har vokst opp i hjem med alkohol- eller rusutfordringer. Her kan du få gratis råd, veiledning og terapi, fysisk eller på nett. Du kan ta kontakt selv og trenger ikke henvisning.
- Blå Kors har også en rekke andre behandlings- og hjelpetilbud, inkludert chattjenester for barn og ungdom, SnakkOmPsyken.no og SnakkOmMobbing.no.
- Rusinfo – svar på det du lurer på om rus
- Alarmtelefonen for barn og unge – vold- og overgrepstelefon og chat
- Av-og-til – hjelp til alkoholpraten og mye mer
- Ung.no – still dine spørsmål om familie og rus, og se hva andre spør om
Flere nyttige ressurser fra våre samarbeidspartnere (åpnes i nye faner):
- Barrierebøtta | KORUS – verktøy for å få igang samtalen i personalgruppa
- Videoundervisning: Samtaler med barn | KORUS – en rekke videoer om å snakke med barn om familiens rusbruk og andre krevende temaer
- 11-på – inngangsspørsmål til å snakke med barn om rus fra KORUS
Spørsmål?
Ta kontakt med rådgiver Janne Hauger ved spørsmål om opplegget. Dersom du har faglige spørsmål om oppvekst med rus, kontakt Blå Kors kompasset.
