I den prisbelønte dokumentarfilmen «Kunstneren og Tyven» møter vi en sliten tyv i en daglig kamp, der hans største fiende er seg selv. I høst forteller tyven historien det ikke ble laget film om – sammen med Blå Kors steg for steg.
Det har gått to og et halvt år siden filmen ble spilt inn. Bertil Nordlands kamp tilbake til seg selv og samfunnet hadde bare så vidt begynt.
– De siste to-tre årene har ikke vært like spektakulære som filmens narrativ, men for meg personlig har det vært de viktigste årene. Det at jeg nå får jobbe for Blå Kors er en ny og viktig milepæl for meg, forteller Bertil Nordland.
Likheter fremfor ulikheter
Bertil Nordland sitter på et hotell i Kristiansand, etter en av mange visninger og påfølgende samtaler de siste ukene. Sammen med Blå Kors steg for steg forteller Bertil sin historie om hvordan han har opplevd seg selv, omgivelsene og systemet – i prosessen tilbake til et ønsket liv.
– Slik jeg ser det handler denne filmen om å bli sett som et helt menneske, noe som har manglet i mitt liv som rusavhengig kriminell. Jeg ønsker å rive ned noen forestillinger om rusavhengige, og vise at det er flere likheter enn ulikheter mellom folk:
– At mine grunnleggende behov er de samme som andres. Viktigheten av gode relasjoner, og at å bli behandlet med respekt betyr å møte de samme forventningene og kravene som alle andre, sier Bertil.
Like verdier
Bertil har vært innom mange behandling- og rehabiliteringstilbud de siste 20 årene. 9 år i fengsel har det også blitt. Blå Kors har han derimot hatt lite kontakt med, inntil filmdistributøren tok kontakt for å snakke om et samarbeid.
– Da jeg leste om Blå Kors steg for stegs tilbud sa jeg til min samboer: Dette er akkurat det tilbudet jeg hadde trengt i min prosess. Det individuelle fokuset, og ta ansvar for egen tilfriskning, fokuset på relasjoner, nettverk og medborgerskap, var noe av innholdet som traff meg.
– I tillegg tror jeg ikke det kun er jeg som ønsker å ta i bruk «det offentlige rom», og ikke kun delta på aktiviteter tilrettelagt for tidligere rusavhengige og kriminelle. For meg har det vært helt avgjørende å være en reell deltaker i samfunnet, på samfunnets premisser.
Huller i hverdagskompetansen
I samtalene med publikum forteller Bertil om sine huller i hverdagskompetansen. Om at han tidvis føler seg som en 18-åring når det kommer til en del elementære gjøremål. Bertil er snart 42 år.
– Det er klart jeg har mye å lære rundt det å leve et «vanlig» liv. Derfor synes jeg det er så fint at Blå Kors rekrutterer Tidgivere, «helt vanlige» folk, til å støtte mennesker som trenger det – ut i dette ukjente terrenget.
– Jeg har vært heldig og fått meg en streit samboer, og kommet inn i et studiemiljø og treningsmiljø hvor jeg får øvd meg opp daglig. Ikke alle er så heldige, og da kan en Tidgiver erstatte dette i en periode, sier Bertil.
Rådgiver i Blå Kors
Etter at samarbeidet med Blå Kors steg for steg ble en realitet valgte Nasjonal leder for Blå Kors steg for steg, Stig Søderstrøm, å tilby Bertil et 3 måneders engasjement som rådgiver.
– Vi skjønte tidlig at Bertil er mye mer enn en utrolig formidler av sin historie, og et viktig budskap. Han går siste året på Norges Idrettshøyskole, idrettsmedisin hvor han spesialiserer seg innenfor fysisk aktivitet for mennesker med rus og psykiatri-utfordringer.
– Dette går rett inn i vårt arbeid med å forsterke arbeidet rundt fysisk aktivitet i recovery-prosesser. Vi er veldig glade for at Bertil takket ja til engasjementet og han blir en viktig rådgiver for oss fremover, sier Stig Søderstrøm.
Bertil ser frem til å bruke sin erfaring og sin formelle kompetanse på noe han virkelig brenner for.
– Fysisk aktivitet og trening har vært helt avgjørende for min tilfriskning. Jeg har tatt CT av hjernen min underveis i prosessen, og bevist at jeg på seks måneder har oppnådd den samme dopamin-produksjonen som ville tatt 18 måneder uten trening. Det betyr at jeg har akselerert min tilfriskning med ett år i en svært kritisk fase.
Blå Kors steg for steg er et overgangstilbud for mennesker med avhengighetsproblematikk, og et ønske om et «vanlig liv». Tilbudet er tilgjengelig for deltakeren før, under og etter behandling, eller soning.
Et hus av flere vegger
I dag består Bertils liv av familie, studier, jobb i Blå Kors, trening og motorsykler. For å nevne det viktigste.
Bertil er også utdannet tømrer og beskriver det slik:
– Dette er veggene i livet mitt nå, og det er viktig for meg at ikke alt står og faller på én vegg. Det har jeg prøvd. Derfor bygger jeg opp et reisverk som tåler at noe knirker eller kollapser. Det skjer i alles liv iblant, men den dagen vil jeg være rustet til å tåle det.
Bertil er stolt over å ha blitt en del av Blå Kors denne høsten.
– For meg er dette drømmejobben. Det har vært en lang vei til å føle verdi. Nå kan jeg også gi verdi.