Jeg trodde jeg var alene om å føle det slik

I hele sitt voksne liv har Kristine hatt en følelse av uro og utenforskap. En følelse av å ikke høre til noe sted. Etter en mørk periode i livet tok hun kontakt med Blå Kors kompasset. I dag kan hun fortelle om hvordan dette hjalp henne med å håndtere de vanskelige følelsene, og hvordan det endret livet hennes.  

jente står avslappet med hendene i lommene

– Jeg oppsøkte Blå Kors kompasset fordi jeg synes det var vanskelig å håndtere alle relasjonene jeg hadde i livet mitt, både de jeg har valgt og de jeg har fått tildelt. Jeg opplevde at jeg var veldig alene, uten at jeg hadde noen å snakke med. 

Blå Kors kompasset tilbyr gratis veiledning og terapi til barn og unge i alderen 13 og 35 år som har vokst opp i hjem med foreldre eller søsken med rus- eller alkoholproblemer. Her kan du få råd, veiledning og terapi, både fysisk og digitalt.  

– Siden foreldrene mine ruset seg, ble jeg sendt i fosterhjem da jeg var fire år gammel. Der bodde jeg frem til jeg var 16 og flyttet hjem igjen til min biologiske mor. 

– Etter at jeg ble voksen har jeg nok opplevd at jeg aldri helt har passet inn. Jeg har ikke følt meg hjemme i min biologiske familie, men heller ikke i fosterfamilien hvor jeg vokste opp. Dette gitt meg en følelse av utenforskap som har fulgt meg gjennom livet. 

Et oppgjør med de vanskelige følelsene 

Kristine beskriver hvordan følelsen av utenforskap også etter hvert skapte depressive følelser som påvirket store deler av livet.  

jente ser bekymret ut av vinduet

– Dette var følelser som fortalte meg at jeg ikke får til noe som helst, og at jeg heller ikke fortjener det. At alle andre har det så enkelt og greit, men at jeg selv liksom ikke «får det til».  

Kristine valgte å ta et oppgjør med disse depressive følelsene, og kontaktet Blå Kors kompasset. Hun ble tipset om kompasset av en kollega som kjente noen som hadde fått god hjelp her tidligere 

– Jeg fikk raskt hjelp av kompasset, og det er særlig én ting jeg husker ekstra godt fra den første samtale: 

«Du er hvert fall ikke utenfor hos oss»

sitat fra terapeut i Blå Kors kompasset

Til stor hjelp å møte andre med lignende erfaringer 

Kristine forteller hvordan kombinasjonen av individuell terapi og gruppeterapi har hjulpet henne: 

– Det har vært til stor hjelp å prate med terapeutene, men også med andre brukere av kompasset.  Jeg har funnet et samhold og en tilhørighet til andre som har lignende følelser og opplevelser som meg.   

bilde av fire personer i en gruppeterapi situasjon

– Grupper har hjulpet meg mye.
Det er fint å ikke trenge å måtte forklare alle detaljer, fordi mange forstår hva du har opplevd. Samtidig kan du fortelle alt og faktisk vite at de andre som hører på, tåler det. 

– Det var det som fikk meg til å innse at det tross alt ikke er så rart at jeg har de følelsene jeg har, og at jeg ikke trenger å føle det slik.  

Med god hjelp fra kompasset beskriver Kristine hvordan hun nå klarer å håndtere de vanskelige følelsene når de dukker opp.  

– De mørke følelsene har blitt mindre og de tar ikke like stor plass i meg lenger. Jeg kan fortsatt kjenne på akkurat de samme tingene, uten at de får ta over alt i meg slik som før. Jeg klarer å kjenne igjen mønstrene og hvorfor jeg føler det slik jeg gjør.  

Er du mellom 13 – 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? 

Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Kompasset er tilgjengelig fysisk og digitalt  

Under pandemien var det naturlig nok en økt pågang av personer som ønsket å bruke kompasset digitalt. Fortsatt benytter mange kompassets digitale tilbud og det er en viktig del av behandlingstilbudet.  

– I kompasset ser vi det som svært viktig å være et landsdekkende tilbud til alle i målgruppa vår. Særlig har vi vært opptatt av å nå de som bor så langt unna at de ikke kan komme til våre avdelinger, og da er det digitale tilbud som gjelder. Våre digitale tilbud gir dessuten fleksibilitet for alle som bruker kompasset. Vi har derfor over tid jobbet for å etablere de samme tilbudene over nett som vi har fysisk i våre avdelinger, og i dag har vi langt på vei lykkes med det, sier nasjonal leder for Blå Kors kompasset, sier Frøydis Eidheim. 

Frøydis Eidheim er Nasjonal leder for Blå Kors spilleavhengighet og Blå Kors kompasset

Anbefaler Blå Kors kompasset  

Kristine anbefaler alle som har familierelasjoner knyttet til rusproblematikk om å oppsøke kompasset.  

– Hos Blå Kors kompasset kan jeg være akkurat som jeg er. Jeg trenger ikke å leve opp til andres forventninger til meg.  

– Det betyr ikke at du må forplikte deg til et langt behandlingsløp eller lignende. Av og til kan det hjelpe å bare ha tre til fire samtaler med en terapeut eller delta i gruppeterapi en periode for å få avklart litt tanker og opplevelser. Dette har hjulpet meg enormt.  

Er du mellom 13 – 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? 

Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Les andre historier om en oppvekst med rus