For å snu det negative til det positive. Hvordan kan hjemmesituasjonen i disse dager gi oss en gyllen mulighet for sunne livsstilsendringer med hele familien?
– I den spesielle situasjonen med koronavirus blir det lange dager for mange av oss. Nå oppfordrer jeg folk til å bruke litt ekstra tid til matlaging for å lage næringsrike, gode måltider. Istedenfor raske løsninger på grunn av tidsklemma har vi nå mulighet til å få frem matglede i hverdagen, forteller Håvard Rise, som er personlig trener, snart ernæringsfysiolog og Tidgiver hos Blå Kors. For tiden skriver han på masteroppgaven i klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Bergen.
Sosial arena i løpet av dagen
Selv om vi har mer tid til å lage gode og næringsrike måltider, og gå turer ute i naturen, er ikke det nødvendigvis alle som klarer å holde godtesuget unna. Det viser rapporter fra dagligvarehandelen i disse dager. Godteri-salget i ukedagene har doblet seg, og folk sitter mer i ro.
– Når det gjelder kosemat er det en naturlig del av et variert kosthold, men det bør tilhøre sjeldenheten og ikke utgjøre hverdagskosten. Du kan lage god og næringsrik mat som fungerer som kosemat for hele familien – når hverdagene er ekstra lange, råder Rise.
Tips til sunnere kosemat
- Fruktsalat som kan toppes med yoghurt eller mager kesam, med bær på toppen
- Smoothie uten juice og tilsatt sukker
- Mørk sjokolade
- Grove vafler med havregryn
- Grove muffins med med ost og skinke
- Pizza med grov bunn toppet med magert kjøtt
- Ferske rundstykker som hele familien kan nyte
- 12 oppskrifter på sukkerfrie søtsaker
På denne måten kan du få følelsen av at du får den kosen du trenger uten ekstra inntak av snacks og søtsaker.
Sunt påskeegg?
Når det gjelder påskeegg og maten i løpet av påskefeiringen, så bør denne kosen være i passelige mengder. Det er også fullt mulig å lage gode og mer næringsrike alternativer, som en del av påskekosen.
Påskeegg kan istedenfor godteri inneholde:
- Appelsin
- Spennende frukter med mye smak
- Friske bær
- Nøtteblanding
- For å gjøre det litt mer attraktivt kan du legge inn et par sjokoladebiter, men ikke for mye!
- Oppskrifter på sukkerfri og sunnere påskegodt
Et lurt tips er å ikke la påskeegget bli stående fremme hele uken. La det heller være forbeholdt påskeaften og helg. Og husk, påskekosen smaker ekstra godt etter at man har brukt kroppen litt, og vært ute i frisk luft.
Billig og sunn mat
Mange føler at sunne ting gjerne koster mer, er dette riktig?
– Det kan virke som sunne matvarer koster mer og at det er veldig dyrt å spise sunt. Dette er en sannhet med moderasjoner. Det er fullt mulig å spise sunt uten å sprenge budsjettet. Faktisk er det oftest billigere per porsjon å kjøpe sunne råvarer og lage maten selv enn å kjøpe bearbeidede ferdigretter. Ikke overse frysedisken! Det finnes flere sunne og gode matvarer i frysedisken, som er mye billigere enn ferskvarer.
Andre billige og næringsrike matvarer:
- Frosne grønnsaker
- Frosne bær
- Frossen fisk
- Havregryn
- Poteter
- Egg
Bearbeidet mat har ofte høyt saltinnhold
Hermetikkmat er ikke et ukjent fenomen i Norge. Den kjente Joika-boksen er det flere som spiser, og kanskje enda flere i disse dager.
Er det noen måter man kan gjøre disse måltidene sunnere og mer næringsrike?
– En utfordring generelt med bearbeidede matvarer, som hermetiske produkter, er at de ofte har et høyt innhold av salt, mettet fett og lite grønnsaker. For å gjøre hermetikkmat mer næringsrik, og til et fullverdig måltid, kan det være en god idé å tilsette en god porsjon med grønnsaker og litt ekstra magert kjøtt, anbefaler Rise.
Beskytter ikke mot sykdom
– Et generelt næringsrikt og variert kosthold i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger vil over tid kunne redusere risikoen for utvikling av sykdom, men det er ingen matvarer eller måltider som vil kunne gi bedre beskyttelse mot koronasmitte. Kostholdet gir ikke akutte effekter på immunforsvaret, så de vanlige anbefalingene gjelder også nå. Det mest effektive for å beskytte seg mot korona er å følge helsemyndighetenes anbefalinger om å holde avstand og god håndhygiene, forteller Rise.
Som frivillig deler Håvard av sin kompetanse
Rise stilte nylig opp i direktesendt webinar på Facebook i regi av Blå Kors steg for steg. Der holdt han foredrag om hvordan skape seg et sunt kosthold i koronatider (og ellers). Ved at han deler av sin spisskompetanse via foredrag eller samlinger, er det en 1 av 4 ulike måter å være Tidgiver på.
– Jeg liker å holde foredrag om det jeg jobber med. Og så er det en god sak å kunne gjøre dette for Blå Kors, og for mennesker som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen, forteller Rise.