En viktig reform for å beskytte barn og unge mot ulovlige rusmidler
Forslaget sier at politiet skal reagere med henvisning til møter, dersom de finner ut at en person under 18 år bruker narkotika.
Blå Kors mener regjeringens forslag til nytt lovverk vil bidra til å beskytte barn og unge mot ulovlige rusmidler og skadevirkningene de har.
Torsdag 10.april la regjeringen frem sitt forslag til del 2 av forebyggings- og behandlingsreformen.
Oppsummering av forslaget
Hvis politiet finner ut at et barn eller en ungdom under 18 år bruker narkotika, skal politiet henvise til de rådgivende enhetene for russaker i kommunen, for tre møter. Målet er at ungdommen skal få veiledning hos de rådgivende enhetene for å slutte med ulovlige rusmidler, og eventuelt henvises videre om de trenger behandling eller annen hjelp. Den nye loven forklarer hvor mye man kan ha av ulike rusmidler når det regnes som «til eget bruk».
Med regjeringens forslag til del 2 av forebyggings- og behandlingsreform får politiet virkemidlene de trenger for å fange opp personer som bruker ulovlige rusmidler. Det er avgjørende å avdekke rusbruk tidlig, slik at det er mulig å sette inn tiltak raskt.
– Vi må beskytte barn og unge mot ulovlige rusmidler og skadevirkningene de har. Blå Kors mener regjeringens forslag til nytt lovverk vil bidra til dette, sier generalsekretær Trine Stensen.

– Vi støtter regjeringens forslag om at personer under 18 år må møte opp på rådgivende enheter for russaker i kommunene, når politiet oppdager at de bruker ulovlige rusmidler. Det er et godt forslag å øke hvor mange ganger ungdom skal møte på disse, og dermed forebygge videre rusmiddelbruk, sier Stensen.
Et mindre attraktivt rusmarked
Ungdata-undersøkelsen viste i 2024 at bruk av ulovlige rusmidler blant unge øker. Økt digitalisering gir kriminelle narkotikanettverk større handlingsrom og salg av ulovlige rusmidler foregår i økende grad på sosiale medier. Dette er ofte utført av og rettet mot barn og unge.
Det er ifølge politiet særlig narkotikanettverk som er sentrale for utviklingen av organisert kriminalitet i Norge, og som truer samfunnet vårt. Norge er et attraktivt marked for narkotika.
– Jeg håper regjeringens forslag kan bidra til å snu den alvorlige utviklingen, sier Stensen.
Det må følge med penger
Politiet må få ressurser slik kan at de kan prioritere dette arbeidet. Det samme gjelder kommunene som har ansvaret for de rådgivende enhetene for russaker der unge skal få hjelp. Blå Kors forventer at dette blir prioritert i statsbudsjettet, sier Stensen.
Behandling for rusavhengighet
– Vi er veldig glade for at helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre vektla verdighet og å redusere stigma for mennesker med rusmiddelavhengighet. Han etterlyste også økt kompetanse, og det støtter vi, avslutter Stensen.
Mennesker som står i fare for å utvikle, eller har utviklet rusavhengighet, må få behandling. Blå Kors har lenge etterlyst et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten, også for barn og unge, og det haster med å få dette på plass.