Blå Kors har intervjuet to vanlige familier om hvordan dataspilling påvirker hverdagen deres – om både gleder og bekymringer som oppstår når man kombinerer dataspilling og familieliv.
Mange foreldre bekymrer seg over barnas spilling, og er usikre på hvordan de skal forholde seg til spilling og den digitale hverdagen. Noen er strenge på grensesetting med for eksempel tidsbruk, mens andre lar barna spille mye. Hvilke bekymringer, utfordringer og gleder møter de på rundt temaer som aldersgrenser, regler og tidsbruk? Hvordan kan man vite hva som er rett og galt?
Tenåringer i hus
– I helga spilte vi helt til klokka ett på natta, forteller Dolvan (13).
– Hvis skolen ikke går greit så sier jeg at jeg skal stoppe dem, sier far Nashaat strengt.
– Jamen skolen går ganske bra, protesterer Mohamad (15).
– Ja, nikker Nashaat og smiler bredt.
Hverdagen hjemme hos familien Alou er preget av to tenåringsgutter som gamer flere timer om dagen. Det går en kule varmt når Fornite, Battlefield, GTA eller Fifa står på – med hyling, skrik og skyting i kor. For mor og far i huset, Boshra og Nashaat, er det sjeldent stillhet å få, men så lenge skolearbeidet går fint velger de å akseptere gamingen. De ser jo at guttene elsker det.
Boshra oppgir at hun blir bekymret når barna spiller krigsspill. De kommer selv fra et krigsherjet Syria. Faren er også ukomfortabel med at det blir for mye fokus på krigsspill.
– Vitsen med spill er jo krig, sier Dolvan.
Ungdommene er tydelige på at når de spiller vet de at det er spill, og at det ikke skjer i virkeligheten.
Småbarnsfamilien
Hjemme hos Jonas Heier Straumsheim og Pia Røe Nyhuser det andre spill og familiediskusjoner på agendaen. Andrea (9) og Mads (5) elsker å spille, noe far har stor forståelse for. Jonas elsker å game selv. Dette har ført til mye større diskusjoner rundt fars dataspilling fremfor barnas. Pia ble rett og slett så lei av rageingen til Jonas da han i spillet ble irritert på lagkamerater, at han måtte flytte spillingen ned i kjellerboden, og lage seg en egen gamer-hule der.
Han kan også kjenne seg igjen i barna når de skal avslutte et spill og det oppstår konflikter på grunn av det.
– Det er jo ikke sånn at nå er jeg ferdig med å spille. Man vil jo ofte spille mer!
Pia kjenner at hun blir ekstra stresset hvis barna sitter veldig lenge foran skjermen, og er mer opptatt av tidsbegrensning enn sin mann.
En undersøkelse Blå Kors nylig har gjennomført viser at Pia ikke er alene om å kjenne på bekymring rundt tidsbruken i spillet.
Hele 59 % av foreldre som bekymrer seg over barnas dataspilling oppgir at tidsbruken er den faktoren rundt spill de bekymrer seg mest over.
Våre tips:
- Sett deg inn i hva barna dine gjør i spillet og hvordan de spiller det.
- Husk at entusiasme ikke er det samme som avhengighet.
Blå Kors har lang erfaring med behandling av spillavhengighet og har de siste årene også hatt et større fokus på å bistå familier som har bekymringer rundt gaming-tematikk.
Les også: Tegn på dataspillavhengighet
Fordeler
I begge familiene er de bevisste på ulike fordeler ved å spille. Foreldrene er opptatte av at barna utvikler seg motorisk, og at de opplever mestring ved å vinne og overkomme hindringer. – Det er også fint å vite at barna er hjemme, sier Boshra. Ungdommene presiserer at de også blir bedre i engelsk – og ikke minst – de har det gøy!