Skrevet av: Rolf Brumoen er klinisk sosionom og koordineringsansvarlig for spillebehandling ved Blå Kors klinikk Oslo sentrum. Han har over 20 års erfaring med avhengighetsbehandling, og har de siste 10 årene jobbet med behandling av problematisk gambling/pengespill. Saken ble skrevet i 2021.
Se for deg sommeren med yrende uteliv og varmen som brer om deg, fotball-EM ruller på skjermene og feriepengene er utbetalt. Dette kan være en god periode for mange, men for en med spillavhengighet er dette en vanskelig tid.
Muligheten for å spille eller «bette» under fotball-EM er nærmest uendelig. For mange er dette uskyldig moro, men ikke for alle.
Ukene under EM er blant de verste for dem som har utfordringer knyttet til spilling. Det er ikke slik det var før, at man måtte besøke nærbutikken for spille på oddsen. I dag er de med oss hele tiden, på nett og på mobilen i lomma.
I Norge kan 55.000 personer karakteriseres som problemspillere, mens 122.000 er moderate risikospillere. Det viser den siste befolkningsundersøkelsen fra Universitetet i Bergen. Det er en klar økning fra tidligere år.
Dersom du legger til alle rundt spilleren som rammes, er det snakk om veldig mange mennesker. Et forsiktig anslag viser at 300 000-400 000 nordmenn er rammet av spilleproblemer i ulik grad.
Bedre helt til fotballfesten kom
Gjennom hele vårsemesteret til Blå Kors klinikk Oslo sentrum har det vært ukentlige gruppemøter på Teams, for mennesker som har utfordringer knyttet til spilleavhengighet.
I februar tok alle gruppedeltakerne 2 tester på henholdsvis symptomtrykket og opplevd mestringstillit knyttet til gambling.
Den nest siste samlingen, rett før sommeren, svarte deltakerne på de samme spørsmålene. Vi så positive endringer hos de aller fleste, men hvorfor var de ikke enda bedre? Da sa et gruppemedlem: Husk vi svarte på hvordan det hadde vært siste uken, og nå er det EM i fotball!
Bekymringsfull utvikling
Blå Kors Poliklinikk Oslo merker pågangen av mennesker som har utfordringer knyttet til spilleavhengighet. I 2020 ble det utført 2143 konsultasjoner hvor spilling var problemet, det ble henvist 118 nye spillepasienter eller pårørende til disse.
Dette var omtrent halvparten av alle henvisningene totalt det året. Henvisningen relatert til rus-avhengighet og pårørende til var 133 i 2020. Utviklingen er bekymringsfull og pågangen av mennesker som trenger hjelp er stabilt høy.
Mange fortsetter å spille selv om de ikke ønsker det. Spillingen dominerer livet – både tanker, følelser og atferd. Vi hører ofte pasienter si at det er som å bli utsatt for en kraft som tar over styringen i livet.
Hva skaper mest problemer?
Jo raskere et spill er jo mer avhengighetsskapende er det. Kasinospill eller digitale hjulspill i regi av de utenlandske spillselskapene skaper mest problemer. Men under EM, ser vi at odds-spillene, og særlig liveodds er vanskelig for mange.
Spillindustrien framstår som en kynisk bransje som er ute etter penger. Det ser vi på antallet spilleavhengige som kommer til oss og hvor vanskelig de har det.
Reklametrykket under EM er enormt
Spillindustrien er en bransje som husker sine «trofaste» kunder, og som gjerne glemmer dem som faller helt ut. Reklametrykket under EM er enormt.
Sterkere regulatoriske tiltak må settes inn for å stanse ulovlig spillreklame og markedsføring. Jeg er glad for at regjeringen nylig har lagt frem forslag til ny pengespillov. Forhåpentligvis vil den være med å beskytte sårbare spillere.
Skyhøy gjeld
Ofte er det først når gjelden er blitt for stor, at mange søker hjelp. Det går overende når de begynner å ta opp forbrukslån. Når feriepengene er brukt opp er det lett å kaste seg på nye tilbud om dyre forbrukslån.
Mange av spillpasientene hos Blå Kors Poliklinikk Oslo har en spillegjeld på flere hundre tusen og noen ganger flere millioner kroner. Med en million i gjeld, og en rente på 20%, har man månedlige renteutgifter på kr 16.666, og da står lånet stille. Da har gjerne spilleproblemene blitt oppdaget av familien, og jobben kan være i fare.
Konsekvensene er store
De helsemessige konsekvensene er store for dem som har problemer med spilleavhengighet. Angst, depresjon, stress, dårlig kosthold, dårlig søvn, tap av arbeid og selvmordsproblematikk rammer dessverre mange av våre pasienter.
I tillegg rammer spilleavhengighet familie og pårørende tilsvarende. Jeg hører ofte historier om forhold som ryker og om barn som har det svært vanskelig. Dette er historier som gjør dype inntrykk.
Det er helt avgjørende at flere får hjelp for sin avhengighet på et tidligere tidspunkt. Har du har et spilleproblem eller bekymret for andre? Be om hjelp, den finnes!