BI erfarer ny og positiv trend under fadderuka

Når studiestart og fadderuka starter 12. august, møtes nye studenter fra hele verden for å markere begynnelsen på sitt akademiske eventyr i Norge. I følge BI kan den norske drikkekulturen virke overraskende for mange utenlandske studenter. Hyppig alkoholkonsum og sosialt drikkepress kan skape utfordringer for inkludering og fellesskap, særlig for de som ikke drikker alkohol.

Kristin Røthe Søbakk, leder ved studentadministrasjonen på BI, har imidlertid lagt merke til tegn til en positiv holdningsendring blant studentene.

Voksende interesse for alkoholfritt

Nemlig, en økende aksept blant unge for redusert alkoholbruk under fadderuka. Selv om mange unge fortsatt ønsker å drikke alkohol, er det også en voksende interesse for alkoholfrie drikkevarer, som Søbakk mener er en positiv og fremtidsrettet trend. Vinmonopolet rapporterer samtidig om en økning i salget av alkoholfrie produkter, noe som viser at denne trenden også gjenspeiles i hele samfunnet.

Allikevel er dette tematikk man må jobbe aktivt med gjennom hele året, påpeker Søbakk.

Norsk drikkekultur ekskluderer internasjonale studenter

BI, som er et av studiestedene med et særlig stort internasjonalt miljø, jobber aktivt for å forebygge drikkepress under fadderuka.

Kristin Røthe Søbakk understreker at de er svært bevisste på det ansvaret de har for å inkludere alle studenter, uavhengig av deres forhold til alkohol. BI tilbyr derfor et mangfoldig program under fadderuka. Dette er viktig for å unngå kultursjokk relatert til norske alkoholvaner.

I Norge har vi en drikkekultur som for mange internasjonale studenter kan oppleves ekskluderende. Derfor er vi på BI ekstra bevisst vårt ansvar i denne forbindelse, forteller Søbakk.

Hvordan inkludere alle elever ved studiestart

Søbakk deler noen viktige tips for hvordan studiesteder kan arbeide med å forebygge drikkepress og utenforskap blant studenter:

  • Dialog med studentene: Etabler treffpunkter med studentene gjennom hele året for å diskutere hvordan man kan forbedre studiestarten.
  • Lytte til studentene: Vær åpen for forbedringer fra år til år, ettersom hver studiestart er ny for alle nye studenter.
  • Kulturell bevissthet: Som nordmenn må vi løfte blikket fra våre egne etablerte normer og være bevisste på hvordan vi kan inkludere internasjonale studenter.

BI jobber aktivt med å løfte blikket fra etablerte normer

Søbakk påpeker at unge norske studenter ikke alltid tenker over hvordan de tradisjonelle fadderukefestene oppleves for de som ser det fra «utsiden» og ikke er kjent med vår kultur. På BI jobbes det derfor aktivt med å løfte blikket fra de etablerte norske normene, spesielt siden skolen har et stort internasjonalt miljø.

Et allsidig og inkluderende program

BI tilbyr et bredt spekter av aktiviteter under fadderuka, som volleyball, yoga, stand-up, gokart og velværedager, for å fremme sunnhet og bevissthet rundt kropp og sjel. I tillegg arrangeres sosiale klassetreff, der studenter kan møtes i et alkoholfritt miljø. Søbakk understreker at dette arbeidet med å skape en følelse av tilhørighet og inkludering er like viktig etter fadderuka som under den.

Vil unngå at det oppstår et skille

Søbakk forteller at BI jobber bevisst for å unngår at det oppstår et skille mellom norske og internasjonale studenter. For mange nye studenter fra andre kulturer kan den norske drikkekulturen virke overraskende. Dersom BI ikke arbeider aktivt med bevisstgjøring rundt dette, risikerer de at norske studenter fester for seg selv, noe som kan føre til større avstand. Dette er et kontinuerlig arbeid som fortsetter også etter studiestart.

BI’s aktive arbeid for å forebygge drikkepress og fremme inkludering setter et godt eksempel for andre studiesteder. Ved å fokusere på alkoholfrie alternativer og internasjonal inkludering, skaper de et mer inkluderende og støttende miljø for alle studenter.