Medikamentavhengigheten vil etter hvert påvirke de fleste livsområder som fysisk og psykisk helse, økonomi, arbeid/skole og familie/nettverk.
Tre hovedgrupper medikamenter
Vanedannende medikamenter kan deles inn i tre hovedgrupper:
- Angstdempende/beroligende benzodiazepiner som Valium, Vival, Stesolid, Sobril med flere
- Smertestillende medikamenter som Paralgin forte, Kodein, Pinex forte, Oxynorm med flere
- Sovemedisiner (hypnotika) som Mogadon, Apodorm, Imovane med flere
Folkehelseinstituttet (2022) formidler bekymring over at 10.000 flere personer bruker smertestillende i form av opioider i 2019 sammenlignet med tall fra 2011.
Utvikling av toleranse
Legen foreskriver vanligvis vanedannende medikamenter for en kort periode hvor pasienten følges tett, også fordi det er stor fare for å utvikle avhengighet. Dette skyldes medikamentenes egenskaper (styrke, halveringstid, bivirkninger mm), og at en over tid utvikler toleranse og må ta høyere doser for å oppnå ønsket effekt.
Det er ikke uvanlig at en person som utvikler medikamentavhengighet kombinerer inntak av vanedannende medikamenter med alkohol eller andre rusmidler for økt (rus)effekt.
Vanlige symptomer på medikamentavhengighet
- At du selv eller andre mener du tar for mye tabletter
- At du tar mer enn det som legen foreskriver eller som er anbefalt for preparatet
- Du har sterk lyst eller trang til å ta legemiddelet
- Du får fysisk og/ eller psykisk ubehag om du ikke tar medikamentet
- Medikamentet tar stor plass i hverdagen din og i tankene dine
- Du kjenner deg dårlig og tar mer av medikamentet for å føle deg bedre, uten å oppnå ønsket effekt
- Du tar medikamentet for å fungere bedre sosialt
- Det er vanskelig å stå opp, sove og å gjennomføre aktiviteter uten å innta medikamentet
- Det er vanskelig å konsentrere seg og du husker dårligere
Slik legger vi opp behandlingen
Vi starter med å kartlegge din medikamentbruk: hvor mye og hvor ofte, hvordan fungerer dette i hverdagen for deg og dine nærmeste, for helsa di og din sosiale situasjon? Hender det at du kombinerer bruk av medikamenter med andre rusmidler, for eksempel alkohol?
En døgninnleggelse vil gi en skjermet ramme. Hverdagen er på avstand og det hjelper pasientene til økt fokus på endring av medikamentbruk, håndtere abstinenser og å få gode verktøy til å mestre avhengigheten og livet på en bedre måte.
Noen vil trenge en innleggelse i Avrusingsavdelingen før en eventuell overføring til Avdeling for alkohol- og medikamentavhengighet. I Avrusingsavdelingen vil pasienten og eventuelt pårørende bli involvert i en nedtrappingsplan, da det for mange ikke vil være anbefalt å slutte for brått.
Behandlingen ved Avdeling for alkohol- og medikamentavhengighet er en kombinasjon av individualsamtaler, gruppeterapi, fysisk aktivitet og trening og miljøterapi. Mange opplever det som svært nyttig å møte andre i lignende situasjon, som de kan sparre med og få tips fra.
Kontakt oss
Har du spørsmål om medikamentavhengighet eller vårt behandlingstilbud, enten fordi du selv eller en du bryr deg om sliter med bruk av medikamenter? Ta gjerne kontakt med oss.
Kontaktskjema for henvendelser
Legg igjen kontaktinformasjonen din og vi kontakter deg.