Avdeling for Gravide og Småbarnsfamilier har seks plasser, der hver familie har sin egen leilighet. Hos oss bor gravide og familier med barn i alderen 0-6 år. Varighet på innleggelse er 3-9 måneder. Gravide som er innlagt uten eget samtykke har det samme tilbudet som frivillig innlagte. Partner kan også søkes inn til behandling sammen med den gravide.
Under oppholdet er barneverntjenesten og andre instanser viktige samarbeidspartnere. Etter utflytting tilbyr vi poliklinisk behandling i samarbeid med familiens private og offentlige nettverk.
Foreldre ønsker det beste for barna sine. For at barn skal utvikle seg godt og bli trygge, er det viktig at foreldre er sensitive og at samspillet mellom foreldre og barn er godt nok.
Hos oss vil familien få mulighet til å jobbe med sine rusrelaterte problemer og med styrking av foreldrefungering. Målet er at barnet skal få god omsorg og gode utviklingsmuligheter. Vi legger til rette for en individuell og langsiktig behandling med fokus på hele familien.
Prosessen med tilknytning mellom barn og forelder starter i svangerskapet. Barn som blir eksponert for rusmidler i svangerskapet er i risiko for skader og skjevutvikling, derfor haster det for barnet at rusinntak stopper. Fravær av rusmiddelbruk er imidlertid ikke nok. Trygg tilknytning og utvikling hos barn skapes i samspill med omsorgspersonen.
Funksjonssirkelen som behandlingsverktøy
Vi bruker arbeidsverktøyet Funksjonssirkelen og mentaliseringsbasert terapi, for å utforske hvordan du som forelder fungerer og hvilken innvirkning dette har på barnet ditt. Ut fra dette planlegger vi behandling, og jobber for å finne gode tiltak for deg og din familie
Einar Hajum, behandler og Hilde Moan Ingebrigtsen, spesialpsykolog
Viktige spørsmål er:
- Hva klarer du som forelder selv?
- Hva kan andre bidra med?
- Hva må tilrettelegges?
- Hva må du som forelder utvikle av ferdigheter?
- Hva er god hjelp til barnet og deg som forelder?
Sammen med barnevernet vurderer vi om omsorgssituasjonen for barnet er god nok.
Litt om hverdagen hos oss
Tilbudet ved avdelingen er variert og skal dekke mange livsområder hvor det er vesentlig at foreldrene får trening og opplevelse av mestring. Dagene har tilnærmet lik struktur gjennom den faste ukeplanen. Innenfor denne planen har familiene sine faste avtaler.
Alle hverdager starter med morgenmøte hvor alle pasientene skal møte. Her formidler den enkelte sine planer for dagen, og personalet formidler beskjeder og holder oversikt sammen med familien over faste avtaler.
Vi har felles lunsj og middag hver dag, hvor pasientene rullerer på å forberede denne sammen med miljøpersonalet. På slutten av arbeidsdagen samles man til oppsummering hvor beboerne sier noe om hvordan dagen forløp og om det planlagte ble gjennomført.
Behandlingstilbudet
Grunnlaget er utstrakt bruk av mentaliseringsfokusert miljøterapi og bruk av arbeidsverktøyet Funksjonssirkelen. Strukturen beskrives gjennom avdelingens ukeplan, der målet er at de ulike behandlingsarenaer skal henge sammen, og at det blir en helhet i familiebehandlingen.
Oppfølging etter utskriving
Etter utskriving fra oss vurderer man behovet for oppfølging fra avdelingen. Vi ser at behovet for tett oppfølging i en utflyttingsprosess er stort, og at samarbeidet med andre instanser er viktig i denne fasen. Oppfølgingen kan bestå av hjemmebesøk, polikliniske samtaler med behandler, samspillsveiledning og deltakelse i ansvarsgruppemøter etter utskrivelse. Familiene kan ringe til avdelingen ved behov for veiledning og støtte.
Vi har også et tett samarbeid med Blå Kors barnas stasjon Trondheim, som er et tilbud til utsatte familier med ulike belastninger. Her gis mulighet til å komme på middag en gang i uka, samt ulike kurs og aktiviteter for foreldre og barn.
Kontaktskjema for henvendelser
Legg igjen kontaktinformasjonen din og vi kontakter deg.