På Lade tilbyr vi kjønnsdelt behandling. Det innebærer at kvinner og menn bor og får behandling separat. Dette er et tilbud til pasienter som har alkohol og/eller medikamentavhengighet.
Kvinneposten ved Blå Kors klinikk Lade er ett av svært få slike tilbud i Norge. Her bor kvinnene i en skjermet «post» eller avdeling med sju plasser. Alle har egne rom og bad, og det er hyggelig oppholdsstue, kjøkken med romslig langbord for felles måltider og det er veranda.
Respekt og tillit
Terskelen for å legge seg inn for behandling er høy for mange. Å være borte fra hjem, kanskje også barn eller annen familie, kan oppleves tungt.
-Vår erfaring er at kvinner, i enda større grad enn menn, bærer på mye skam rundt misbruksproblematikken. Det er viktig for oss å møte kvinnene med respekt og tillit, og de fleste faller godt til ro i de rammene vi har her på kvinneposten, sier psykiatrisk sykepleier og behandler, Oda Ingstad.
Hvem er pasientene?
-Kvinnene som kommer hit har primært en alkohol og/eller medikamentavhengighet. De er i alderen 24-70 år, men gjennomsnittet er rundt 50 år, sier avdelingsleder og psykologspesialist, Morten Tvedt. Han sier videre at en stor pasientgruppe er helsepersonell . Ruslidelsen får store konsekvenser når de minster autorisasjonen og mulighet til å utøve yrket sitt, iallefall for en tid.
-Pasientene har mange ressurser til tross for ulike livsbelastninger og tung «bagasje». Noen opplever en krise når for eksempel barna flytter ut, eller det skjer andre store endringer i livssituasjonen. Det kan være en utløsende faktor slik at bakenforliggende problemer og belastninger gjør livet vanskelig. De kan bære på traumer fra barndom og oppvekst eller erfaringer fra voldelige forhold for eksempel. Bruk av alkohol og/eller medikamenter blir en mestringsstrategi, sier Oda Ingstad. Hun sier det er mye kraft hos kvinnene og at det står stor respekt av jobben de gjør i behandling.
Slik legger vi opp behandlingen
Behandlingen består av individualterapi, hvor pasienten har samtaler med den som er behandlingsansvarlig. Det er videre gruppeterapi, fysisk trening/aktivitet og oppfølging fra dyktige miljøterapeuter. De som jobber her er blant andre psykolog, lege, sosionom, sykepleiere og vernepleiere.
De første fire ukene bruker vi på å bli kjent, ha samtaler og gjennomføre kartlegginger, samhandle med pårørende og lokalt hjelpeapparat, slik at vi i samarbeid med pasienten kan lage en behandlingsplan.
Det er vanlig med innleggelse i 8-10 uker. Pasienten kan etter en periode hjemme komme tilbake for en eller flere perioder med innleggelse ( sekvensielle forløp), og det er tilbud om poliklinisk behandling, enten etter endt døgnbehandling eller i perioder mellom døgninnleggelsene. Noen får tilbud om ambulant behandling, det innebærer behandling og oppfølging der de bor. Vi legger dette opp individuelt, slik at behandlingsopplegget så langt det er mulig er tilpasset den enkelte.
Fysisk helse og trening
Trening og turer er en viktig del av behandlingstilbudet. Det gir god effekt både på fysisk og psykisk helse. Vi har derfor tilbud om trening eller turer på alle ukedager.
Hvorfor kjønnsdelt behandling
Kjønnsdelt behandling er anbefalt i retningslinjer for tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) og vi vet fra forskning at det har god effekt. Vi får også gode tilbakemeldinger i våre brukerundersøkelser. Når kvinner og menn behandles hver for seg så skaper det ro og skjerming, for begge grupper. Det profiterer særlig kvinnene på.
Bildeglimt
Kontaktskjema for henvendelser
Legg igjen kontaktinformasjonen din og vi kontakter deg.