Marita Vetås

– Over 450 Tidgivere gir av sin tid!

– Det er fint å se at så mange ønsker å gi av sin tid, og bidra inn til det viktige arbeidet vårt. Nå har Blå Kors Kristiansand over 450 fantastiske Tidgivere registrert.

Av Ivar Eidsaa

Det sier Marita Vetås, som nylig tiltrådte i stillingen som Tidgiverkoordinator hos Blå Kors frivilligsentral. Jobben er sammensatt og spennende. En Tidgiverkoordinator er den første de frivillige møter når de tar kontakt med Blå Kors Kristiansand. God informasjon, opplæring og ivaretakelse av Tidgivere er en viktig del av jobben hennes.

Sosiale treff og faglig påfyll

De frivillige inviteres blant annet til Tidgiverkvelder i løpet av året og får mulighet til å delta på ulike kurs. En god blanding mellom sosiale treff og faglig påfyll.

En Tidgiverkoordinator skal sørge for at de frivillige får en god overgang til virksomhetene de ønsker å bidra inn i.

Marita Vetås har vært en del av Blå Kors-arbeidet i Kristiansand i snart ni år. Som tilflytter og nyutdannet førskolelærer fra Bergen, ble møte med frivilligheten i Blå Kors Kristiansand en mulighet for nye bekjentskap. I januar 2016 startet hun opp som Tidgiver på «Møteplassen», hvor hun serverte vafler og lunsj til gjester. Hun deltok også på tilbudet «kulturell fritid» og var oppsøkende Tidgiver i rusbolig og bidro på ulike arrangementer. Etter hvert fikk hun en fast deltidssstilling ved Blå Kors chat-senter som chat-vert i SnakkOmMobbing.no.

Marita Vetås
Marita Vetås har tidligere ledet «Hverdagskompetanse-programmet» hos Blå Kors steg for steg.

Veileder

Der ble hun frem til hun for fire år siden fikk fulltidsstilling som veileder i Blå Kors steg for steg, et recoveryorientert, brukerstyrt lavterskeltilbud for personer som av ulike årsaker opplever utenforskap.

I tillegg til veiledningssamtaler hadde hun ansvar for «Hverdagskompetanse-programmet». Et program med fokus på den stille kunnskapen i hverdagen som vi ofte glemmer å dele med hverandre. Hvor noen av fokusområdene var nettverk, bolig, økonomi, relasjoner, utdanning og fysisk aktivitet.

Hun forteller hun er imponert over bredden og omfanget i det arbeidet som Blå Kors driver i Kristiansand, og ikke minst hjertevarmen som ligger til grunn for arbeidet. – «I sentrum står et menneske» er slagordet til Blå Kors, og det er ikke uten grunn. Her møtes mennesker med likeverd og respekt, og en tro på at alle har noe å bidra med, uavhengig av hvor de kommer fra. Å bli møtt for den vi er viktig for å finne vår egenkraft, fremholder Marita Vetås.