Alkohol- og rusavhengighet kan ramme folk i alle aldre og fra alle samfunnslag. De aller fleste går til arbeid og lever et tilsynelatende normalt liv. Mange som kommer til behandling har vært avhengige i 10-20 år.
Vanlige symptomer
- Mentalt og følelsesmessig: Kan det hende at familien klager, mens alt du føler på er skam, skyld og angst?
- Sosialt og arbeid: Kan det hende at du trekker deg tilbake; føler deg ensom og sykmelder deg?
- Lovbrudd: Kan det hende at du kjører bil i påvirket tilstand eller begår tyveri?
- Fysiske plager: Har du mageproblemer, søvnproblemer og hodeverk?
Behandlingen
Respekt og trygghet er faktorer som vektlegges av klinikken. Alle pasienter som blir innlagt hos oss har møter med lege, psykolog, kontaktperson og sykepleier kort tid etter innleggelsen. Tverrfaglig team avgjør i ukentlig møte hvilke fagpersoner som skal knyttes til den enkeltes behandlingsopplegg.
Behandlingen er individuelt tilpasset og tar utgangspunkt i den enkeltes bakgrunn og utfordringer. Gjennom behandlingsforløpet bearbeides ulike hendelser i livet. Dette gjøres blant annet gjennom gruppeterapi, forelesninger og individuelle samtaler. Enkelte pasienter fritas for gruppebasert tilnærming og har bare individuell terapi.
Kontaktperson har daglig kontakt med pasienten, og følger opp behandlingsplanen i samarbeid med pasienten. I tillegg kan pasienten fritt velge å ha samtale med alle fagpersoner som er ansatt på institusjonen.
Bearbeiding hos psykolog
Etter hvert som pasienten blir tryggere og finner seg til rette i miljøet, er det naturlig at mer bakenforliggende personlige problemer blir tatt opp i psykolog-samtalene. Svært ofte avdekkes omfattende og ubearbeidet traumer fra tidligere i livet. Det kan være omsorgssvikt, mishandling eller seksuelle overgrep.
Psykologen går grundig inn på personens livshistorie og aktuelle problemer. Følelsesmessige problemer som sinne, skam og sorg er sentrale tema. Likeså skal psykologen gjøre seg opp en mening om pasientens kognitive forutsetninger, for å ha nytte av behandlingen.
Eventuelle problemer med lesing og skriving blir tatt opp. Psykologspesialisten kan også komme inn på spørsmål om seksuell legning. I tillegg foretas det en vurdering av suicidalfare og voldsproblematikk.
Hvordan søke behandling?
Klinikken tilbyr døgnbehandling i henhold til avtale med Helse Nord RHF med behandlingslengde inntil 6-12 måneder.
Slik går du fram for å bli henvist til Blå Kors klinikk, Tjeldsund:
- Ta kontakt med lege eller NAV for henvisning. Du kan ikke selv søke plass.
- Legen eller NAV sender egen søknad til en vurderingsinstans i den helseregionen du er bosatt.
- Fritt behandlingsvalg: I følge pasientrettighetsloven står pasienten fritt å velge behandlingssted. Hvis du ønsker behandling hos oss må dette komme klart fram i søknaden.