Hvem passer dette tilbudet for?
Tilbudet ved seksjon for rus- og psykisk lidelse er tilrettelagt for personer som har en rusmiddelavhengighet og som ønsker hjelp til å slutte å ruse seg. I tillegg har / mistanke om at pasienten har en lettere til moderat psykisk lidelse.
Oppholdstid er inntil 12 måneder, og er beregnet for pasienter som ikke får tilstrekkelig hjelp i poliklinikk eller kortere døgnopphold. Vi tar imot pasienter over 18 år, men de fleste pasientene er over 23 år.
Mye av behandlingen foregår i grupper og pasientene lever tett på hverandre. Behandlingen blir individuelt tilrettelagt, men det er viktig å ha som mål å delta i det daglige programmet.
Helhetlig og integrert behandling
Helhetlig behandling innebærer at vi ikke bare behandler rusmiddelavhengigheten, men vi jobber med flere andre områder. Vi kartlegger forholdene rundt bolig, økonomi, nettverk, arbeid/skole eller annen aktivitet, fysisk helse, tannhelse, fritid, interesser, kunnskaper og ferdigheter.
Vi avklarer hvilke områder det er viktig å ta tak i, hva som skal prioriteres og hvordan vi best kan jobbe med dette. Mye av denne jobben innebærer å koble på rett instans innen hjelpeapparatet.
Integrert behandling innebærer at vi behandler ruslidelsen og de psykiske lidelsene samtidig. For mange er det så stor sammenheng mellom lidelsene og de påvirker hverandre, slik at det er vanskelig å forholde seg til kun en av lidelsene.
De psykiske lidelsene forverres nesten alltid ved inntak av rusmidler, selv om det der og da oppleves som om rusen demper lidelsen. Ved å behandle dem samtidig vil vi få bedre oversikt over hvordan de påvirker hverandre, og dermed kan vi gi bedre hjelp.
Brukerstyrt plass
Det første året etter avsluttet døgnbehandling tilbyr vi brukerstyrt plass. Det innebærer at pasienten selv kan ta kontakt med oss og få et kort opphold i avdelingen.
Utredning
Et viktig grunnlag for å tilrettelegge for god behandling er utredning. Vi har lang erfaring med å utrede både avhengighet og psykiske lidelser.
En utredning innebærer bl.a. bruk av kartleggingsverktøy (ett spørreskjema), innhenting av opplysninger fra tidligere behandling, samtaler med pårørende og observasjoner under oppholdet hos oss. Dette gjør vi alltid i samarbeid med deg som pasient. Du vil hele veien bli tatt med på vurderinger av de funnene vi gjør og hvilke konklusjoner vi kommer frem til.
Innholdet i behandlingen
Innholdet i behandlingen er satt sammen av tilbud individuelt og i grupper. Vi har satt sammen et innhold som vi mener er egnet for å kunne gi god behandling, og et godt utgangspunkt for økt livsmestring.
Soning under behandling
Det er mulig å gjennomføre soning etter straffegjennomføringsloven § 12 hos oss. Vi strekker oss langt for at det skal være mulig å følge opp avtaler med Telemark Friomsorgskontor som ligger i Skien sentrum.
Kontakt
Har du spørsmål?