Vi ønsker å tilpasse tilbudet så langt som mulig til deg som pasient, og ser på behandlingen som et samarbeid.
Vi har 20 plasser, for pasienter av alle kjønn.
Faser i behandlingen
Før døgnbehandlingen starter ønsker vi et tett samarbeid med deg som pasient og din henviser for å være samkjørt rundt dine mål for døgninnleggelsen og hva vi kan tilby.
Den første tiden bruker vi til å etablere en god behandlingsrelasjon, skape trygghet og tilhørighet. Vi er opptatt av individuell kartlegging, utredning og motivasjon.
Gjennom behandlingsforløpet arbeider du som pasient og ditt tverrfaglige behandlingsteam aktivt med behandlingsmål. Vi har fokus på ressurser og mestringsstrategier. Her får du som pasient blant annet ulike gruppetilbud og du har ukentlige samtaler med egen psykolog og primærkontakt.
Den siste tiden er vi opptatt av å sikre gode overganger til tiden etter døgnbehandling. For mange er en viktig del av behandlingen treningsturer til egen bolig, å gå på arbeidstrening, tilbakefallsforebyggende arbeid og etablere aktiviteter utenfor avdelingen.
Individualterapi
Individualterapi foregår jevnlig med psykolog. I disse timene jobbes det med din psykiske helse. Psykologene tilbyr utredning av psykisk helse, og behandling av din avhengighet og underliggende psykiske lidelser. Et viktig tema kan være å forstå rusens funksjon, og hvordan rusen har påvirket deg og dine nære relasjoner. Individualterapien vil tilpasses dine utfordringer, ressurser og behandlingsmål. Opplevelser fra behandling og gruppeterapi kan også jobbes videre med i psykologsamtalene.

Mentaliseringsbasert terapi
Hos oss jobber vi med å fremme evnen til å forstå oss selv og andre bedre. Det gjør vi gjennom mentaliseringsbasert terapi.
Mentalisering er derfor en viktig sosial kompetanse. Dersom man har vansker med å mentalisere, kan det ofte oppstå konflikter og vanskeligheter i samhandling med andre. Vi kan aldri sikkert vite hva andre tenker og føler, og noen ganger er våre egne tanker og følelser diffuse og uklare.
Har man opplevd mye utrygt og vanskelig i livet, kan dette påvirke mentaliseringsevnen vår. God mentalisering er når vi undrer oss og er nysgjerrige på oss selv og andre, uten å være skråsikre.
Gruppetilbud
Pasientene er i mentaliseringsbasert gruppe to ganger per uke. Dette er en viktig treningsarena for mentalisering. Her øver vi på evnen til å mentalisere når pasientene deler fra eget liv. Det som bringes fram er for eksempel utfordringer i nære relasjoner, situasjoner hvor pasienten opplever trang til å ruse seg eller å gjøre kriminelle handlinger.
Pasientene møter ukentlig i denne gruppen.
Her er det fokus på å lære om psykisk helse, mentalisering og nye verktøy i møte med avhengigheten.
Vi har aktivitetsgruppe en gang per uke hvor man sammen drar på en kulturell eller fysisk aktivitet. Aktivitet og trening er en integrert del av behandlingsopplegget, da forskning viser at fysisk aktivitet har stor betydning for rusmestring, psykisk og fysisk helse. Klinikken har treningsrom og tilbyr varierte aktiviteter gjennom uken. Vi arrangerer turer flere ganger i året.
Vi har lokaler og utstyr for musikk- og uttrykksterapi. Pr i dag er det dessverre ikke et fast tilbud, men vi kan i perioder tilby dette dersom det er interesse blant pasientene. I slik terapi jobber vi med å uttrykke følelser gjennom musikk, tegning og maling. Her får man mulighet til å gå inn i seg selv og reflektere rundt viktige tema uten å bruke ord.
Gruppene er en del av behandlingsprogrammet. Alle pasientene deltar i disse.