Visste du at alkohol er det mest skadelige rusmiddelet for en som er gravid?
Når en gravid kvinne drikker alkohol suges det raskt opp i blodet. Alkoholen blir ført videre til fosteret gjennom morkaken, noe som innebærer at alle celler og organer hos barnet blir påvirket. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet.
Totalavhold under svangerskapet
Helsemyndighetenes klare råd til gravide er å ikke drikke alkohol når man er gravid eller planlegger å bli det.
Mange unge kvinner drikker alkohol. Det er derfor ikke uvanlig å ha drukket en eller flere ganger før graviditeten blir oppdaget. Hvis du er uplanlagt gravid og har drukket alkohol, så husk at hver dag uten alkohol er positivt for fosteret. Blir du bekymret ta gjerne en prat med fastlegen din eller jordmor.
Ønsker du hjelp?
Blå Kors har spesialiserte tilbud til gravide med rusproblemer flere steder i landet.
Mangel på kunnskap
I en studie fra 2021, gjort ved St. Olav Hospital i Trondheim, er det tatt blodprøver for å undersøke alkoholbruk blant gravide. Her fant de ut at 1,4 prosent av kvinnene hadde drukket alkohol da undersøkelsen ble gjort i uke 12, og at 0,4 prosent (cirka 220 personer) hadde drukket alkohol i uke 24 av svangerskapet.
I 2016 ble det utført en undersøkelse av TNS Gallup på vegne av Actis, rusfeltets samarbeidsorgan. Undersøkelsen viste at 14 prosent drakk etter at de hadde fått bekreftet graviditeten, og hele 35 prosent drakk mens de prøvde å bli gravide.
De aller fleste gravide i Norge følger rådene om å ikke drikke alkohol under svangerskapet, men mangel på kunnskap om skaderisiko ved inntak av alkohol, eller der mor er alkoholavhengig, kan bidra til at noen drikker i svangerskapet.
Alkohol kan skade barnets sentralnervesystem
Alkoholbruk i svangerskapet kan gjøre skade på barnets sentralnervesystem. Alkohol har også egenskaper som kan føre til skade på cellenivå og hindre eller skade utviklingen av organer. Barnet kan få en nevrologisk forstyrrelse som blir en funksjonshemming livet ut.
Det er en varig hjerneskade som dessverre ikke lar seg reparere. Skadene har en samlebetegnelse som kalles Alkohol spektrumforstyrrelser, eller FASD. I de mest alvorlige tilfellene, hvor fosteret sannsynligvis har vært utsatt for store mengder alkohol, kan barnet bli født med føtalt alkoholsyndom (FAS).
En person med FAS kan ha ha særegne ansiktstrekk, er gjerne kortvokst, kan ha skader i indre organer og redusert IQ.
Vanskelig å be om hjelp
Det kan være fantastisk å være gravid, men det kan også være en tid med mye bekymringer og utfordringer. Er du gravid og bruker rusmidler jevnlig kan det være vanskelig å slutte med dette raskt, selv om du vet at rus er skadelig.
Kampen mot avhengighet er tøff, så be gjerne om hjelp fra for eksempel jordmor, lege eller ruskonsulent. De kan veilede deg og bistå. For noen er slik støtte nok til å klare å holde seg unna rus, mens andre må ha mer omfattende hjelp og behandling.
Tilbud til gravide med rusproblemer
Dersom du er gravid og har et rusproblem har Blå Kors lang erfaring med gode behandlingstilbud. Også barnefar eller partneren din kan få hjelp. Behandlingstilbudene legger vekt på å verne det ufødte barnet mot rus.
Det er tverrfaglige team med dyktige fagfolk som står klare til å hjelpe og støtte deg i en sårbar og vanskelig livssituasjon, og bistå deg i forberedelsene til å bli mamma.
For noen er oppfølging og samtaler i poliklinikken tilstrekkelig, andre må legges inn i hele eller deler av svangerskapet. Blå Kors sine tilbud finnes i Skien, Trondheim og Haugesund. Alle steder tilbyr også videre behandling i familieenheter etter fødsel og barseltid.
Ønsker du hjelp?
Blå Kors har spesialiserte tilbud til gravide med rusproblemer flere steder i landet.