Foreldre, barn og alkohol
Det kan være vanskelig for voksne å bedømme hva som er akseptabel alkoholbruk rundt barn. På denne siden finner du gode råd og nyttig informasjon til foreldre om hvordan alkoholbruk kan påvirke barn. Her deler vi praktiske tips og innsikt basert på forskning og erfaring for å hjelpe foreldre å skape trygghet og forutsigbarhet i familielivet.
Kort oppsummering
- Fakta om foreldre, barn og alkohol.
- Råd til deg som forelder om alkoholbruk rundt barn
- Tips til hvordan du kan gjennomføre samtaler med andre voksne om alkoholbruk rundt barn
Alkohol i julen
Alkohol er det vanligste rusmiddelet vi har, og er ofte forbundet med hygge, fri og avkobling. Dette fører ofte til et høyere og hyppigere alkoholforbruk i julen. I tillegg kan julen oppleves som en stressende periode, der alkohol av og til brukes som avkobling.
For mange er alkohol en naturlig del av feiringen, og selv om eget bruk kan oppfattes som lite problematisk, vil barn kunne oppleve det som utrygt. Barn er sensitive til endringer, og de merker forandringer knyttet til alkohol lenge før vi selv gjør det.
Ditt forhold til alkohol betyr mye for ditt barn, men også andre barn rundt deg. Derfor er det viktig for foreldre og andre foresatte å reflektere rundt eget alkoholbruk og hvordan dette kan påvirke barn og unge. Slik kan vi skape en trygg og forutsigbar jul for store og små – uten at alkohol tar fokuset bort fra det viktigste: de hyggelige opplevelsene vi deler sammen.
Gode råd til foreldre i julen
- Sett barna først! Husk at julen er en høytid som barna ofte ser frem til med store forventninger. Deres opplevelse av trygghet og stabilitet er viktigere enn noen drink. Selv små endringer i oppførselen vår kan oppfattes som skremmende eller uvante for dem.
- Vær tydelig med egne grenser. Avklar med deg selv og de andre voksne i familien hvor mye (eller om) det skal drikkes i julen. En felles forståelse om alkoholbruk skaper en bedre atmosfære og reduserer sjansen for misforståelser eller ubehagelige situasjoner.
- Vis at alkoholfritt også er festlig. Barn legger merke til hvordan vi feirer, og hva vi verdsetter. Når du velger alkoholfritt, viser du at det er mulig å ha det hyggelig uten alkohol. Det sender et sterkt og positivt signal til barna, samtidig som det skaper en inkluderende stemning for alle.
- Vær tilgjengelig og tilstede. Som foreldre har vi en viktig rolle som trygg havn, spesielt i høytiden. Hvis ungdommer vet at de kan ringe oss når som helst, og at vi er klare til å hente dem eller gi støtte, kan det forebygge mange utfordringer – også i fremtiden.
- Ta samtalen om alkohol. Bruk julen som en anledning til å snakke med barna om alkohol. Det kan være en god anledning til å avdramatisere temaet og gi dem nyttig kunnskap. Husk at det vi gjør ofte har større innflytelse enn det vi sier – vær et godt forbilde.
Hvordan påvirker alkohol barn?
Selv om eget alkoholbruk kan oppfattes som lite problematisk, vil barn kunne oppleve det som utrygt. Barn er sensitive til endringer, og de merker forandringer knyttet til alkohol lenge før vi selv gjør det. Dette skyldes ofte små, men merkbare endringer i tonefall, væremåte eller humør. Foreldres terskel for hvor mye som er ok å drikke, er ofte høyere enn barnas.
Barn forstår ikke nødvendigvis hva som skjer, men de føler at noe er annerledes. Dette kan gjøre at de blir utrygge, spesielt i situasjoner hvor de forventer stabilitet og trygghet – som i julen eller andre familiesammenkomster.
Visste du at?
- 1 av 6 barn og ungdom (16%) har opplevd det som ubehagelig når en eller begge av foreldrene/foresatte har drukket alkohol.
- Av barn og unge som har opplevd ubehag, svarer samme andel/like mange (17%) at de synes at foreldrene bør drikke mindre alkohol.
Barn og ungdom 2024, gjennomført av Ipsos på vegne av Blå Kors.
Vær en rollemodell
Foreldre er de viktigste rollemodellene for barna og har stor påvirkningskraft i deres oppvekst. Barn lærer mest gjennom det de observerer. Det vi selv drikker kan være med på å forme barnas drikkemønster og senere holdninger til alkohol.
Å være bevisst på hvordan vi håndterer alkohol rundt barn, handler ikke bare om å begrense inntaket. Det handler om å gi barna våre trygghet, forutsigbarhet og en følelse av at de alltid kommer først.
Husk: Å snakke om alkohol og sette tydelige rammer gir barna en verdifull gave – både i julen og resten av året.
Den viktige samtalen om alkohol
Alkohol er et sensitivt tema for mange. Skam, tabu og vonde erfaringer kan følge med i egne eller andres erfaringer. For mange kan det derfor oppleves som vanskelig å snakke om alkohol og grensesetting.
Det er ulike grunner til at det er vanskelig å ta disse samtalene:
- 1 av 3 sier de ikke vil blande seg i andres alkoholbruk
- 1 av 4 at det er vanskelig å ta slike samtaler
- 1 av 5 vil ikke oppfattes som at de vil begrense andre
- Flere svarer at de ikke vet hvordan de skal starte samtalen
Å snakke med noen du er trygg på kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på egne vaner, sortere tanker, og skape endringer i egne holdninger og atferd rundt alkohol.
Husk at en ubehagelig samtale i forkant, kan spare deg for ubehagelige opplevelser senere.
Visste du at?
- 8 av 10 (83%) er enig i at det er skadelig for barn å se en omsorgsperson tydelig beruset.
- 4 av 10 (36%) syns det er vanskelig å diskutere alkoholbruk rundt barn med andre voksne.
- 8 av 10 (79%) mener det er viktig at voksne diskuterer grenser for alkoholbruk rundt barn.
Takk til deg som tar samtalen – det hjelper
For å unngå mulige misforståelser og konflikter kan det være lurt å ha en forventningsavklaring i forkant. Når vi er enige om hvordan vi ønsker å ha det, er det lettere for alle parter å holde seg til det som er avtalt.
I vår ferske Ipsos-undersøkelse svarer 4 av 10 som har gjennomført en samtale om alkohol at de har avtalt konkrete mengder for alkoholbruk i situasjoner der det er barn til stede. Videre svarer 9 av 10 av de som har avtalt konkrete mengder, at grensene blir overholdt og respektert.
Dette er et fint eksempel på at det hjelper å ta samtalen om alkoholbruk og bli enige om mengder, fordi de aller fleste faktisk følger det som er avtalt.
Tips til samtalen
Synes du at det er vanskelig å snakke om alkohol? Eller er du usikker på hvordan du kan starte samtalen?
Våre tips til å skape gode samtaler
- Sett et mål: Hva ønsker du å få ut av samtalen? Hva er målet ditt? Eksempel: Å skape trygghet for barna? Få råd fra andre? Avtale grenser med andre voksne?
- Still åpne spørsmål: Hva, hvordan, fortell litt om, på hvilken måte? Eksempel: Hva kan vi gjøre for at familieselskapet, hvor de voksne drikker, blir hyggelig for store og små?
- Lytt til hverandre og la alle delta i samtalen. La alle ta ordet og dele sine tanker. Gi også rom for tenkepauser – det kan være ubehagelig med stillhet, men ofte trenger den andre bare litt tid til å tenke.
- Oppsummer hva dere ble enige om: Selv om det kan føles overflødig, kan dere sitte igjen med ulike oppfatninger. Ved å bruke litt tid til å oppsummere, kan dere skape forutsigbarhet og unngå videre misforståelser.
Vi har også utviklet snakkekort som en snarvei til gode samtaler. Kortene får du i fysisk og digitalt format – helt gratis! Nå har vi lansert egne snakkekort for ungdomsforeldre om rus, relasjoner og grenser. Sjekk ut snakkekortene og bli med på samtalen du også.
Råd til foreldre med barn i ulike aldergrupper
Under finner du råd og filmer utviklet til deg som forelder, tilpasset ulike aldersgrupper – helt fra graviditeten til barna blir tenåringer.
Ressurser
Her finner du flere ressurser for foreldre om alkohol og barn.
Brosjyrer
Blå Kors jobber forebyggende med alkohol og barn – Sjekk ut våre brosjyrer.
Snakkekort
Vi har utviklet snakkekort som en snarvei til gode samtaler både for ungdom og for foreldre. Kortene får du i fysisk og digitalt format – helt gratis!
Foreldremøte om alkohol og rus
VI har utviklet et helt nytt foreldremøte om alkohol og rus. Her finner du film, quiz, diskusjonsoppgaver, tips og mer som kan gi gode samtaler på foreldremøtet.
Ønsker du flere ressurser til bruk i arbeid med barn og unge?
Sjekk ut vår ressursbank.
Spørsmål?
Ta kontakt med oss!