Det er ingen selvfølge å ha en god oppvekst
Hva er forebygging?
Forebygging handler om å fremme god helse og redusere risiko for skadelig utvikling, som rusproblemer, psykisk uhelse, vold, utenforskap, avhengighet eller kriminalitet. Målet er å styrke beskyttelsesfaktorer og redusere sårbarhet, slik at mennesker kan utvikle seg på en sunn og trygg måte.
I Blå Kors jobber vi med forebyggende tiltak som fremmer helse og inkludering, særlig for barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling.
Forebyggende arbeid krever tidlig innsats – helst før problemer oppstår. Dette kan gi store helsegevinster for den enkelte og deres pårørende, samtidig som det har positive samfunnsøkonomiske effekter. Innsats rettet mot barn under 10 år har vist seg å ha størst effekt. Derfor er det viktig å prioritere de minste for å lykkes med tidlig forebygging.
All forebygging, uansett problem, handler om sunn og trygg utvikling for barn.
FN/WHO (2018)
Hvorfor er forebygging viktig?
Målet med forebygging er et samfunn hvor flest mulig barn og ungdom, men også voksne og eldre, opplever en trygg tilværelse med omsorgsfulle støttepersoner.
Universell forebygging har stor effekt
Når man vurderer prioriteringene mellom spesifikke tiltak rettet mot risikogrupper og generelle tiltak rettet mot hele befolkningen, oppstår et paradoks. Tiltak rettet mot lavrisikogrupper kan ha større samlet effekt enn tiltak mot høyrisikogrupper. Selv om effekten på enkeltpersoner i lavrisikogruppen er liten, kan den totale endringen være større enn effekten av målrettede tiltak mot færre personer. Dette forebyggingsparadokset viser at universelle strategier som når hele befolkningen ofte er mer effektive fra et folkehelseperspektiv.
Dersom vi lykkes med å påvirke befolkningen i en positiv retning, vil dette ha særlig betydning for:
- De vi ikke vet at strever.
- Det er mange mennesker som skjuler sine utfordringer eller ikke er tydelige mottakere av støtte. Ved å bevege hele befolkningen i en positiv retning, øker sjansen for å nå ut til disse personene, selv om deres spesifikke behov ikke er kjent.
- De vi sliter å nå frem til.
- Noen personer kan være vanskelige å nå ut til på grunn av ulike barrierer, enten det er sosiale, økonomiske eller andre hindringer. En generell positiv påvirkning i samfunnet kan bidra til å overvinne disse utfordringene og gjøre det lettere å nå ut til de som tidligere har vært vanskelig å nå.
Det er viktig å merke seg at forebygging ofte krever en helhetlig og langsiktig tilnærming, og at resultatene kan variere avhengig av implementeringen og engasjementet fra samfunnet og individene som er involvert.
Fakta om forebygging i Skandinavia
I Skandinavia har vi kommet langt med gode forebyggende tiltak. Skandinavia har halvparten så mye psykiske lidelser som andre land.
Årsakene til dette er mest sannsynlig:
- Kvaliteten og bruken av barnehagene
- Nærskolen
- Helse- og andre lavterskeltilbud er gratis
Kilde: Moffitt
Hva er rusforebygging?
Rusforebygging handler om å redusere sosiale og helsemessige skader ved rusmiddelbruk. Hvor flere lever rusfrie liv og færre opplever at en av deres nærmeste blir avhengige av rus eller pengespill.
Dette handler først og fremst om sunn og trygg utvikling hos barn og unge. Derfor er både foresatte, skoler og sosialmyndigheter viktig i det forebyggende arbeidet rettet mot barn og unge.
Hensikten er å hjelpe mennesker, spesielt unge, med å unngå eller forsinke bruk av rusmidler, samt å hindre skadelig bruk eller avhengighet dersom de allerede har begynt. Det er billigere å bruke ressurser på å forebygge at noen utvikler rusproblemer, enn å behandle rusmisbruk i ettertid.
Island satset på tiltak for alle – og fikk nedgang i rusbruk blant unge
I Norge snakker vi ofte om «Islandsmodellen» når vi snakker om rusforebygging på universelt nivå. Essensen i Islandsmodellen handler om å samle alle aktører som har interesse i et lokalsamfunn til å gå sammen om å bygge gode helsefremmende lokalmiljøer.
Vi refererer ofte til tre nivåer for rusforebygging fordi det hjelper oss å organisere måtene vi prøver å hindre at folk bruker rusmidler på. Individer påvirkes av et komplekst samspill mellom individuelle, familiemessige og samfunnsmessige faktorer. Ved å jobbe på alle disse nivåene, sikrer man en helhetlig tilnærming som tar hensyn til alle de ulike påvirkningsfaktorene.
Det er kostbart å ikke satse på forebygging
Eksempelvis koster alkoholkonsumet vårt i Norge:
80 – 100
milliarder
Årlig kostnad i Norge
9 – 19
milliarder
Årlig kostnad for pårørende
Les mer om kostnaden for samfunnet fra rapporten.
Det eksisterer et rusproblem når bruk av rusmidler virker forstyrrende inn på de oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien og/eller belaster og forstyrrer de følelsesmessige båndene mellom mennesker.
Frid Hansen, 1994
Risikofaktorer
Forskning har identifisert flere risikofaktorer som kan ha betydelig skadelig innvirkning på barn.
Forskning har identifisert flere risikofaktorer som kan ha betydelig skadelig innvirkning på barn. Noen av de mest påvirkende risikofaktorene er:
- Skadelige omsorgsformer: Mangel på kjærlig og støttende omsorg kan være svært skadelig for et barns utvikling.
- Alvorlige krenkelser: Fysiske eller følelsesmessige overgrep og mishandling kan ha alvorlige konsekvenser for barnets mentale og emosjonelle helse.
- Emosjonell utilgjengelighet/fjernhet hos foresatte: Manglende følelsesmessig tilgjengelighet fra omsorgspersonene kan påvirke barnets evne til å utvikle sunne følelsesmessige bånd.
- Rusmiddelbruk i familien: Barn som vokser opp i hjem der det er rusmiddelproblemer, står overfor økt risiko for negative konsekvenser.
- Alvorlige former for psykiske lidelser hos omsorgspersoner: Foreldre eller omsorgspersoner med alvorlige psykiske lidelser kan påvirke barnas trivsel og utvikling.
- Utviklingsvansker som ikke blir forstått og hjulpet: Uoppdaget eller ubehandlet utviklingsvansker kan føre til utfordringer i barnets fysiske, kognitive eller sosiale utvikling.
- Skadelig psykososialt miljø i barnehage og skole: Ustøttende eller negativt sosialt miljø påvirker barnets trivsel og læring.
- Levekårsutfordringer: Mangler i boligforhold, økonomiske vanskeligheter og stressende livsforhold kan påvirke barnets vekst og utvikling.
Disse risikofaktorene, spesielt når de opptrer i kombinasjon, øker sannsynligheten for at barnet kan oppleve vanskeligheter, inkludert rusmiddelbruk, utenforskap og senere livsproblemer. Forebyggende tiltak kan redusere ikke bare rusproblemer, men også risikabel seksuell atferd, frafall i skolen, kriminalitet, depresjon og selvmord.
Kilde: Kvello, 2023
Beskyttelsesfaktorer
De viktigste beskyttelsesfaktorene innen rusforebygging er faktorer som bidrar til å redusere sårbarheten for rusbruk og annen risikoatferd. Her er noen av de viktigste beskyttelsesfaktorene for rusforebygging:
- Psykologisk og følelsesmessig velvære: Et godt psykologisk og følelsesmessig helsegrunnlag kan hjelpe en person med å håndtere stress og utfordringer uten å ty til rusmidler.
- Personlig og sosial kompetanse: Evnen til å håndtere mellommenneskelige relasjoner, løse konflikter og ha positiv sosial påvirkning bidrar til å forebygge rusproblemer.
- En sterk tilknytning til omsorgsfulle foreldre: Sterke bånd til kjærlige og støttende foreldre gir en viktig støtte for å motstå fristelser knyttet til rusbruk.
- God tilknytning til skoler og lokalsamfunn: Positive forhold til skole og lokalsamfunn gir strukturer og ressurser som styrker en sunn utvikling.
- Aldersadekvat fungering på ulike kompetanseområder: Å utvikle ferdigheter på riktig alder og nivå (kognitiv, atferdsmessig, emosjonell, sosial og motorisk) er avgjørende for å bygge beskyttelse.
- En venn og tilhørighet til et sosialt fellesskap: Å ha gode vennskap og følelsen av tilhørighet til et positivt sosialt miljø er viktige beskyttelsesfaktorer.
- Interesse for noe før 8 år: Å hjelpe barn med å finne interesser og aktiviteter før 8 års alder kan bidra til å utvikle en følelse av mestring og tilhørighet.
- Sosial tilpasning og aksept i barnehage og skole: Å tilpasse seg godt til sosiale miljøer og ha god aksept i barnehage og skole fremmer positiv utvikling.
- Jobb og sosialt nettverk for foreldrene: Foreldrenes økonomiske stabilitet og positive sosiale nettverk er viktige faktorer som påvirker barnets oppvekstmiljø.
- Positivt selvbilde innen 10-års alder: Å utvikle et positivt selvbilde tidlig i livet er en viktig beskyttelsesfaktor.
Foreldreskap og tilknytning til skolen er faktorer som både kan utgjøre sårbarheter, men også bidra til motstandskraft (resiliens) i barn og unges oppvekst. Disse elementene har blitt identifisert som spesielt innflytelsesrike, da de spiller en betydelig rolle i å forme og påvirke barnets utvikling og mestringsevner. En positiv tilknytning til foreldrene og et støttende skolemiljø kan bidra til å styrke barnets evne til å håndtere utfordringer og vanskeligheter, samtidig som negative opplevelser innenfor disse områdene kan utgjøre potensielle sårbarheter som påvirker barnets trivsel og utvikling negativt.
Kilde: FNs internasjonale standard for rusforebygging, Campello, 2023 og Kvello 2023
Blå Kors sitt rusforebyggende arbeid
Rus utgjør en av våre mest betydningsfulle samfunnsutfordringer, og gjennom over hundre års engasjement har Blå Kors spilt en viktig rolle i å bistå enkeltpersoner som er berørt, enten direkte eller indirekte.
Blå Kors jobber rusforebyggende for barn, unge og familie. Her er noen av våre forebyggende tilbud:
-
Blå Kors videregående skoler Ekstra tilrettelagt for å ivareta den enkelte elev.
-
Blå Kors Ung Vår egen barne- og ungdomsorganisasjon
-
Blå Kors kompasset Tilbud for pårørende fra 13 – 35 år
-
Blå Kors chat-senter En arena for ungdom til å snakke anonymt med en trygg voksen om mobbing og vanskelige tanker
-
Blå Kors barnas stasjon Hjelper sårbare familier
-
Blå Kors barnevern Jobber med veiledning, utredning, omsorg og behandling
-
Blå Kors ferier Gratis, rusfritt ferietilbud for familier som har rusavhengighet, psykiske utfordringer eller lavinntekt tett på livet
-
Blå Kors barnehager Med høyt fokus på det enkelte barn ser vi reelle behov og legger til rette for de.
Blå Kors ønsker å gi barn og unge gode oppvekstsvilkår gjennom å lage gode omsorgsbaser for barna, styrke foreldrekompetansen, ivareta barns rettigheter og fremme vekst og utvikling.
Internasjonale anbefalinger for tidlig innsats
Den helhetlig kunnskapen om rusforebygging kommer klart frem i i FN og Verdens helseorganisasjon sin rapport om internasjonale standarder for virksomme (rus)forebyggende strategier (2023).
En god barndom varer livet ut
I forebyggingsarbeidet må personer og institusjoner som er med på å forme livene våre samarbeide. Viktigst av alt er å skape trygge oppvekstmiljøer for barn og unge. En god og trygg barndom varer livet ut, og barn som har hatt en trygg oppvekst stiller ofte sterkere når de står overfor vanskelige valg og avgjørelser senere i livet.
Slik kan vi forebygge
Pedagogiske ressurser og materiell til deg som jobber med barn og unge:
- Barn i sårbare livssituasjoner
Få veiledning om hvordan man kan gå frem ved bekymring for et barn.
- Alkoholbruk i hjemmet
Få innsikt i hvordan barns helse kan fremmes ved økt bevissthet hos omsorgspersoner rundt deres holdninger knyttet til alkoholbruk.
- Norske alkoholvaner
Sjekk ut våre undersøkelser om norske alkoholvaner og drikkepress.
- Cannabis
Få informasjon om hva cannabis er og farene knyttet til bruk.
- Pedagogisk materiell
Materiell til deg som jobber med barn, ungdom og foreldre. Få tilgang på kvalitetssikret materiell og kompetanseheving knyttet til rus- og spillforebygging.
- Konfirmasjonsundervisning
Ressurser til kirker og kristne organisasjoner som spiller en viktig forebyggende rolle for barn og unge i lokalsamfunnet.