Eldre og alkohol

en eldre mann sitter i sofaen med et vinglass

Når kroppen blir eldre tåler den alkohol dårligere enn i yngre dager.

Eldre drikker mer alkohol og drikker oftere nå enn tidligere. Men aldringsprosesser i kroppen gjør at eldre ikke tåler alkohol så godt som da de var yngre. Eldre er mer utsatt for sykdommer, og bruk av medikamenter gjør at de tåler alkohol dårligere.

På denne siden vil du finne mer informasjon om hvordan bruk av alkohol kan påvirke kroppen når man blir eldre. Vi gir tips og råd både til helsepersonell, til pårørende og til deg som er eldre.

Kort oppsummering

  • Eldre drikker mer og oftere nå enn tidligere. Særlig er vanene endret for kvinner.
  • Eldre tåler alkohol dårligere på grunn av aldringsprosesser og medisinbruk, noe som øker risikoen for sykdommer som kreft og demens.
  • Mange eldre er ikke klar over risikoen for helseskader forbundet med alkoholbruk.
  • Redusert alkoholbruk kan gi bedre søvn, balanse, hukommelse og redusere risikoen for sykdommer og ulykker.
  • Blå Kors har gode behandlingstilbud flere steder i landet for de som trenger det.

Bruk av alkohol blant eldre i Norge

Studier viser at åtte av ti personer i alderen 60-79 år drikker alkohol. Alkoholvanene hos eldre har endret seg de siste ti-årene, særlig gjelder det kvinner. Generelt så reiser vi mer, har bedre økonomi og drikkevanene har endret seg mot et mer kontinentalt mønster.

Eldre kan ha alkoholrelaterte helseproblemer uten at det handler om misbruk eller avhengighet. En aldrende kropp tåler ikke alkohol like godt som yngre mennesker. Eldre kan også oppleve tap, ensomhet og endring i funksjon, og det gir økt sårbarhet for å drikke på en helseskadelig måte.

Studier viser videre at eldre personer generelt ikke kjenner til risiko om mulige helseskader som kan være forbundet med bruk av alkohol.

Mange eldre er opptatt av å ta vare på helsa, og gjennom mer informasjon og kunnskap om hvordan alkohol kan påvirke helsen negativt, kan hver enkelt ta gode helsevalg.

Visste du at?

Forskning viser at alkohol øker risikoen for 60 ulike sykdommer. Kreft, høyt blodtrykk, hjertesykdom, depresjon og angst er bare noen få av disse.


Konsekvenser av alkoholbruk hos eldre

tre eldre kvinner smiler og ler med vinglass i hendene

Alkohol er for mange forbundet med mye positivt. Det oppleves som en del av sosialt samvær, noe som gir avslapning, økt velvære og glede.
Når vi blir eldre skjer det mye med kroppen som gjør oss mer sårbare når det kommer til bruk av alkohol.

Studier viser at i hver femte sykehusseng ligger det en pasient med et alkoholforbruk som regnes som helseskadelig. Mange vil tenke at dette kun dreier seg om kun storforbrukerne av alkohol, men slik er det ikke. 

Aldringsprosesser gir økt sårbarhet når det gjelder bruk av alkohol

Etter hvert som vi blir eldre skjer det mange normale endringer i kroppen og med helsen, som gir flere sykdomstilstander og hyppigere bruk av medisiner. Det fører til økt sårbarhet når det gjelder bruk av alkohol.

Når vi blir eldre endrer væskebalansen i kroppen seg. Mat og drikke blir brutt saktere ned. Leverfunksjon blir også dårligere hos oss når vi blir eldre og det fører til at den høye promillen varer lengre.

Alkoholbruk kan gi økt risiko for sykdom og ulykker

Kreft

Alkoholbruk gir økt risiko for utvikling av kreftsykdom. Best dokumentert sammenheng er det mellom bruk av alkohol og brystkreft hos kvinner samt kreft i munnhule, svelg, spiserør og tarm.

Det er også slik at når vi blir eldre gir økt alder i seg selv, økt risiko for å få kreft.

Demens

Alkohol har innvirkning på hjernen ved at den er sløvende, reaksjonsevnen blir redusert og en husker dårligere. Det er særlig den delen av hukommelsen som gjør oss i stand til å planlegge og utføre oppgaver som alkoholen virker inn på. Høyt alkoholforbruk er en av de klareste risikofaktorene for demens. Dels på grunn av alkoholens skadelige effekt på hjernen, men også fordi høyt alkoholforbruk fører til en ­rekke andre tilstander som også øker risikoen for demens. Det kan være høyt blodtrykk, diabetes, fedme, dårlig kosthold, hodeskader og depresjon.

Ulykker

Balanseproblemer og fall kan føre til skader og ulykker hos eldre og bruk av alkohol kan øke risiko for å falle. Særlig gjelder dette for eldre over 80 år hvor alkohol i kombinasjon med dårlig syn, svekket helse og bruk av medisiner er en kjent risikofaktor for fall.

Alkohol kan forsterke og minske effekten av medisiner

Eldre er den gruppen i samfunnet som bruker mest medisiner. 9 av 10 eldre over 70 år bruker medisiner for ulike tilstander.  Alkohol kan både forsterke og gi dårligere effekt av medisin som den enkelte tar.

Medisiner som en skal være særlig oppmerksom på er:

  • beroligende og angstdempende medisiner
  • andre medisiner mot psykisk lidelse
  • sovemedisiner
  • allergimedisin
  • flere typer antibiotika
  • medisiner mot leddgikt
  • blodfortynnende medisiner
  • medisin mot høyt blodtrykk
  • diabetesmedisiner

Medisinene vi omtaler her er ikke en fullstendig oversikt og et viktig råd er å snakke med legen om bruk av alkohol og medisiner.


Statistikk / tall

83%
av eldre
drikker alkohol.
71%
av kvinner mellom 75 og 79 år drikker alkohol. Dette er nesten en dobling siden 1985.

De fleste eldre drikker alkohol

I likhet med befolkningen generelt drikker de fleste eldre alkohol. Tall fra 2019 viser at 83 prosent eldre svarer ja på spørsmål om dette. Dette er en betydelig økning fra 1985 – da 60 % svarte at de drikker alkohol.

Eldre drikker oftere

Tall viser også at det er den eldre andelen av befolkningen som drikker hyppigst. I en undersøkelse fra 2021 rapporterer de som var fra 65 til 79 år at de i snitt har drukket 62 ganger det siste året. Det er høyere enn andre aldersgrupper. Til sammenligning er svarene fra aldersgruppe 45-54 år at de har drukket alkohol 44 ganger og den yngste gruppen fra 16-24 år svarer at de i snitt har drukket 24 ganger.

Kjønnsforskjellene minker og kvinner drikker mer enn før

Særlig blant kvinner i den eldste aldersgruppen (75 – 79 år) er endringen stor. I 1985 svarte 38 % at de drikker alkohol, mens i 2019 svarte 71 prosent det samme. Men eldre kvinner reduserer eller slutter helt å drikke alkohol etter 80 år, i større grad enn menn.


Tabuer og skam

Alkohol er et rusmiddel som de aller fleste bruker og nettopp derfor kan det oppleves skamfullt å ha mistet kontrollen over bruken.

Vi oppfordrer både helsepersonell og pårørende til å snakke med de eldre om alkoholbruk.

Hvordan snakke om alkoholbruk blant eldre

  • Ta det opp på en respektfull og ikke-dømmende måte
  • Gi informasjon om hvordan kroppen tåler alkohol dårligere enn før og hvordan medisinbruk i miks med alkohol kan være helseskadelig.
  • Hvis det er bekymring for alkoholbruken, undersøk om det er noe som kan ligge bak. Kriser og vanskelige livshendelser er kjente risikofaktorer.

Helsepersonell kan få tips og opplæring blant annet gjennom dette e-læringsprogrammet om eldre og alkohol fra KORUS


Helsefordeler ved redusert bruk

Alkohol er for mange forbundet med mye positivt. Det er en del av sosialt samvær, gir avslapning, økt velvære og glede.  Mange eldre i dag er opptatt av å ta vare på helsen sin og vil kunne ta gode helsevalg når de får informasjon knyttet til alkoholbruk og økt alder. En liten reduksjon kan ha stor betydning!

Fordeler ved å redusere bruk av alkohol kan være

  • bedre søvn
  • bedre balanse
  • bedre hukommelse
  • oppleve mindre angst og depresjon
  • redusere risiko for sykdom som kreft
  • redusere risiko for fallulykker eller andre uhell i hjemmet
  • bedre forhold til familie og nettverk


Besteforeldre og alkohol

Blå Kors har gjort undersøkelser som viser at nesten alle besteforeldre og foreldre er bevisste egne alkoholvaner når de er sammen med barn og hvordan voksnes alkoholbruk kan påvirke barn. Det er bra!  8 av 10 svarer i vår undersøkelse at de slutter å drikke alkohol dersom de merker at de beruset når barn er til stede. Men bare 4 av 10 sier de planlegger på forhånd hvor mye de skal drikke før for eksempel en middag eller en sammenkomst.

en eldre mann sitter i sofaen med et barn. han ser sløv ut og har et vinglass i hånda

Råd til besteforeldre

  • Tenk gjennom og snakk med de andre voksne om det skal serveres alkohol og eventuelt hvor mye som skal serveres.
  • Planlegg og vær bevisst hvor mye du skal drikke. En god regel rundt barn er 1 eller maks 2 glass.
  • Planlegg så minst en person er edru og kan kjøre dersom noe skulle oppstå.
  • Vær en rollemodell og vis barn og barnebarn at det går an å kose seg og feire uten alkohol.

Når handler det om avhengighet?

Hvor går grensen mellom bruk og skadelig bruk, vil mange lure på. Og når er bruken blitt en avhengighetstilstand?

Skadelig bruk av alkohol kan defineres som bruk som gir fysisk eller psykisk helseskade.
Det er vanskelig å sette en absolutt grense for hvor mye alkohol den enkelte person tåler. Det handler om helsen generelt, alder, vekt, drikkemønster m.m. Generelt så tåler kvinner alkohol dårligere enn menn. For noen kan selv små mengder alkohol gi helseproblemer.

Eldre er mer sårbare for helseskadelige virkninger av alkoholen og grensen for skadelig bruk er lavere enn for yngre. Sårbarheten henger også sammen med eldres bruk av ulike medisiner.

Det er flere kjennetegn ved en avhengighetstilstand. Blant annet er det forbundet med abstinenser, og at drikkingen blir prioritert foran andre interesser og gleder. Drikkingen fortsetter også selv om den får konsekvenser for relasjoner til for eksempel ektefelle, barn og barnebarn.


Behandling hos Blå Kors

Blå Kors tilbyr behandling for alkohol- og andre rusproblemer. Vi har klinikker flere steder i landet. Det er ikke uvanlig at det kommer pasienter som er i alderen 60-80 år. Her finner du oss og mer informasjon om de ulike behandlingstilbudene:


Spørsmål og svar

9 av 10 eldre over 70 år bruker medisiner for ulike tilstander.  Alkohol kan både forsterke og gi dårligere effekt av medisin som den enkelte tar. Et godt råd er å snakke med legen om hvordan alkoholinntak påvirker medisinene man tar.