Alkohol forbindes ofte med fest, moro, kos og avslapning. For barn og unge som vokser opp i hjem hvor det drikkes for mye, oppleves dette annerledes.
Kort oppsummering
- Barn og unge som vokser opp med alkohol- og rusproblemer i familien har større risiko for å utvikle emosjonelle, kognitive, sosiale og psykiske vansker.
- Barn kan oppleve skyld, skam og ansvar utover det som er normalt for deres alder.
- Beskyttende faktorer inkluderer støtte fra andre omsorgspersoner, opprettholdelse av rutiner og struktur, og tilgang til sosiale fellesskap.
Å vokse opp med alkohol- og rusproblemer hjemme
Alkohol er lovlig, og er det vanligste rusmiddelet i Norge. Alkohol- og rusproblemer berører mange familier, og det påfører partnere og mange barn og unge tunge belastninger. Når voksne er påvirket av rusmidler, forandrer de sinnsstemning og atferd. Barn og unge kan oppleve at grenser flyttes, at de voksne ikke er så ansvarlige og tilgjengelig som de skal være. Det oppleves skremmende.
I Blå Kors møter vi mange som forteller om en barndom med vanskelige hverdager og mye ansvar. Det er mye skyld og skam knyttet til rusproblemer. Barn og unge kan erfare at det de ser og opplever hjemme ikke blir snakket om, at det er hemmelig. De forteller også om dyp kjærlighet og lojalitet til foreldrene, om sinne og håp, om sorg og gode minner.
Konsekvenser og skadevirkninger
Dersom en forelder har alkohol- og rusproblemer vil det påvirke familielivet, øke risikoen for negative livshendelser, og påvirke følelsene og oppførselen til barnet.
Konsekvenser for familien
Når en forelder misbruker alkohol eller andre rusmidler, kan det skape problemer for hele familien.
Barn kan oppleve omsorgssvikt, dette kan innebære alt fra fysisk eller psykisk vold til at barnet ikke får nødvendig oppmerksomhet, støtte og oppmuntring. Ofte må eldre søsken ta vare på yngre søsken, og barn må ta på seg voksenansvar.
Dersom foreldrene skiller seg eller fra flytter fra hverandre, kan barnet eller ungdommen bli nødt til å være alene med forelderen som har rusavhengighet.
Selv etter at forelderen har blitt rusfri kan psykiske vansker i ettertid påvirke barnet eller ungdommens hverdag.
I de mest alvorlige tilfellene kan det føre til vanskeligheter for foreldre til å beholde jobb og å betale regninger, og det kan mangle både mat, klær og penger. Forelderen kan havne i trøbbel, bli skadet eller til og med skade andre.
Barna kan bli nødt til å bo et annet sted for å bli tatt vare på, kanskje forsøker slekt eller venner å hjelpe.
Er du mellom 13 – 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer?
Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.
Langtidssvirkninger
Voksne barn kan fremdeles være pårørende selv om det har gått flere år siden opplevelsene i barndommen. Rus i hjemmet kan ha langvarige konsekvenser og påvirke hele livsløpet til pårørende. Selv om de nå er voksne, kan de fortsatt bære med seg følelsesmessige og praktiske utfordringer knyttet til familiens situasjon.
Om man har bakgrunn fra et hjem med rus har man større risiko enn andre for å få emosjonelle, kognitive, sosiale og psykiske vansker.
Vanlige langtidssymptomer
- Angst
- Søvnproblemer
- Depresjon
- Dårlig selvtillit
- Ensomhet
- Vanskelig å regulere følelser
- Følelse av å være urolig og anspent
- Livet kan føles komplisert, og det er vanskelig å vite hva du trenger
Dobbel risiko for negative livshendelser
Undersøkelser viser at barn som vokser opp i et hjem med rus har doblet eller sterkt forhøyet risiko for negative livshendelser (FHI).
- alvorlig sykdom i familien
- skilsmisse i familien
- vold
- seksuelle overgrep
- mishandling
- omsorgssvikt
- utvikle egne rusproblemer og psykiske lidelser
Det kan være vanskelig for et barn å se konsekvensene av alkoholbruket før de blir voksne
Mange barn og unge oppdager at de har vokst opp i et hjem med alkohol- og rusproblemer først i tenårene og når de blir unge voksne.
Selv etter at man har blitt voksen eller flyttet ut kan en oppvekst med rus fortsatt påvirke hverdagen.
Å anerkjenne dette og tilby støtte er viktig for deres trivsel og mestring.
Følelser og reaksjoner
Et hjem med alkohol- og rusproblemer kan påvirke familielivet og følelsene og oppførselen til de pårørende. Alle vil reagere på sin egen måte, men det er likevel noe som ofte går igjen.
Hva beskytter barn som pårørende?
Det er ikke er noen automatikk i hvordan barn reagerer og om erfaringene preger livet senere. Det er mange faktorer som beskytter, og mange faktorer som forsterker eller øker risikoen for at barn får skader og mangler i utviklingen sin.
Andre omsorgspersoner
I hvilken grad klarer andre omsorgspersoner å kompensere for den som ruser seg? Har barnet noen utenom kjernefamilien å støtte seg til?
Stabilitet i hverdagen
Blir rutiner og struktur i familielivet opprettholdt?
Kommunikasjon og støtte
Får barnet alderstilpasset informasjon om det som skjer, og opplever barnet at det får den støtten det trenger?
Lavt konfliktnivå
Hvordan er konfliktnivået i familien, er det preget av hyppige krangler og/eller vold?
Nettverk
Har barnet noen utenom kjernefamilien å støtte seg til?
Sosialt fellesskap
Tar barnet del i sosiale felleskap og får delta i meningsfulle aktiviteter?
Har du mistanke om at et barn vokser opp i et hjem med rus?
Barn er lojale mot foreldrene sine, og det kan gjøre det vanskelig for andre rundt å få innsyn og komme i posisjon til å hjelpe. For noen kan det ta lang tid – kanskje hele oppveksten – før det er hjelp å få.
Visste du at?
Folkehelseinstituttet anslår at 90 000 barn og unge under 18 år er pårørende til en forelder som bruker alkohol på en måte som belaster fungering og funksjoner. Det tilsvarer 2-3 elever i hver skoleklasse.
Barn er opptatt av å forsøke og forstå hvorfor den voksne de er glad i drikker for mye alkohol og ruser seg. Mange får aldri en forklaring. Episoder og perioder med rus bagatelliseres eller forties og snakkes ikke om i det hele tatt.
Bagatellisering og fortielser gjør at barnet kan streve med en opplevelse at det som er vanskelig og vondt ikke er virkelige hendelser. De får ikke bearbeidet de vonde følelsene. Når voksne ikke snakker om rusen og konsekvensene av den, blir den et ikke-tema som er skamfullt.
Noen opplever også at de blir isolerte som familie. Rusen blir et internt anliggende i familien som ingen andre «har noe med» eller skal vite om. Det rammer selvsagt også barnet som får mindre nettverk eller et sterkt begrenset nettverk.
Det viktigste er å bry seg
Det er komplisert med rus i familien, og det viktigste er at du bryr deg og gjør noe.
- Bry deg om barna og familiene som er rundt deg (slekt, venner, skole, nabolag)
- Snakk med fagfolk om du trenger råd og veiledning om hva du kan gjøre (lærer, helsesykepleier, barnevern)
Spørsmål og svar om å vokse opp med rus
Felles for de fleste barna er at de ikke helt stoler på andre rundt seg og også slutter å stole på seg selv.
Det er imidlertid ikke alltid lett å se på barn at de vokser opp med rus i familien. De får mange ulike symptomer. Noen blir urolige, rastløse og impulsive. Noen blir aggressive og vanskelige. Andre igjen blir svært snille, pliktoppfyllende og oppmerksomme på alle andres behov rundt seg.
Det er konsekvensene av alkoholinntaket og ruspåvirkningen som er belastende. Barn kan oppleve ubehag, reagere og belastes lenge før den voksne innser eller definerer sin bruk av alkohol som mye eller som et problem. Når alkoholinntaket belaster og forstyrrer dagligdagse funksjoner er det grunn til å tenke at det både berører og skader barna.
Det er vanskelig fordi den voksne som drikker forandrer seg hele tiden, blir uforutsigbar og tidvis ugjenkjennelig. Det er vanskelig for et barn å få forskjellige reaksjoner fra den som drikker avhengig av hvor den voksne er i rusen/abstinensen.
Mange barn og ungdommer beskriver store og irrasjonelle reaksjoner på små episoder eller ting de gjør eller sier. De beskriver at den voksne blir ubehagelig, overdreven, aggressiv eller kranglete. De beskriver også at de ofte må være forelder for sine egne foreldre.
Barn kan føle seg forlatt og alene, fordi den som drikker faktisk forlater dem med rusen, enten psykisk (blir fjern, eller endrer seg over mot det ubehagelige) eller forlater dem fysisk (blir borte i timer, dager eller uker).
Barnet kan se at den de er så glad i er i fare, skader seg selv eller andre rundt. Det gjør at barnet blir bekymret og redd.
Barn merker mye fortere enn du tror at du drikker alkohol. De merker fort stemningsskifter og atferdsendring hos foreldrene sine, og etter hvert vil de koble dette til bruken av alkohol. Det er forskjell på barn, og hvordan de reagerer på foreldres inntak av alkohol vil også avhenge av tidligere erfaringer.
Er du mellom 13 – 35 år og har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer?
Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.
Ønsker du å snakke med noen anonymt?
Kjenner du deg igjen og trenger noen å snakke med, og ønsker å gjøre det anonymt?
Ressurser
Er du på utkikk etter gratis verktøy til samtale og undervisning med barn, ungdom eller foreldre? Sjekk ut vår ressursbank.
Her finner du for eksempel: