Barn som lever i hjem med utfordringer er ofte usynlige. Barn er stort sett lojale og gjør alt de kan for å beskytte sine nærmeste. Deres utfordringer blir usynlig for alle rundt.
I unntakstilstanden som hersker i Norge, og i verden, blir disse barna enda mindre synlige. Hva kan vi gjøre?
Vårt råd er å ta utgangspunkt i alle barn du har vært i kontakt med i det siste. Tenk igjennom om det er noen barn du er bekymret for – om du er usikker på hvordan barnet har det. Ta magefølelsen på alvor og gjør noe overfor dette barnet.
5 tips til deg som er bekymret for et barn
Vi bør følge smittevernrådene fra helsemyndighetene og ta alle mulige forholdsregler, men det er fortsatt mye vi kan gjøre. Kjenner du et barn eller ungdom som du er bekymret for kan du:
- Sende en tekstmelding eller melding på sosiale medier, for eksempel med teksten: «Tenker på deg og familien din. Er tilgjengelig hvis du trenger en prat».
- Kjøp en bok, en sjokolade eller noe annet og legg det utenfor døra til barnet eller ungdommen sammen med en liten hilsen.
- Om du har mulighet så gå forbi hjemmet til barnet «tilfeldigvis». Er du litt heldig får du øye på barnet eller familien og kan gi et vennskapelig vink. Litt mosjon er uansett godt for deg, bare husk å holde avstand til andre på turen din.
- Bor du et stykke unna (eller i nærheten) kan du sende et godt «gammeldags» postkort til barnet. Lite er så hyggelig som å finne noe i postkassen med frimerke på.
De samme rådene over kan gjerne sendes til familien, og ikke nødvendigvis bare direkte til barnet. Det beste vi kan gjøre er å styrke familiene til å håndtere sine utfordringer.
Hvis et barn plutselig ringer på døra?
Ringer et barn du er bekymret for på døra må du selv vurdere om du kan invitere barnet inn. Selv om dere bør holde en fysisk avstand kan du spørre barnet hvordan det går hjemme, om det er noe du kan hjelpe til med og at dere gjerne kan holde kontakt for eksempel via sosiale medier eller tekstmelding.
Du kan også tipse barnet eller ungdommen om tilbudene som finnes på nett, telefon og chat, som Alarmtelefonen. Blå Kors har disse tjenestene:
- SnakkOmPsyken.no og SnakkOmMobbing.no – Samtalepartner via chat for ungdommer som trenger noen å snakke med.
- Har foreldrene utfordringer med rus kan du tipse om Blå Kors Kompasset – som er et terapitilbud for unge mellom 14 og 35 år, som har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer. Kompasset tilbyr nå terapi på nett.
- Har du kontakt med foreldre og foresatte kan du tipse om Blå Kors barnas stasjon, som nå tilbyr telefonsamtaler for familier i sårbare livssituasjoner, med minst ett barn i alderen 0-12 år, samt gravide.
Tilbudene er gratis, og du behøver ikke henvisning for å komme i kontakt.
Vil du snakke med noen om din bekymring for barnet kan du kontakte alarmtelefonen på: 116111 eller finn din lokale barnevernstjeneste på barnevernvakten.no.
Husk at du gjør en forskjell. Du kan ikke hjelpe alle, men du kan hjelpe en. Slik står vi sterkest sammen.