Gul alkoholfri drink pyntet med stjerneanis

Gi julens drikke et friskt løft – helt alkoholfritt

Julen er en tid for raushet, hygge og gode smaker. Mange setter pris på at vertskapet byr på noe ekstra spennende i glasset, selv om det «bare» er alkoholfritt. Og hvorfor ikke? Alkoholfrie drinker har kommet langt og kan skape både god stemning og nye smaksopplevelser!

Blå Kors og Vinmonopolet oppfordrer til å inkludere alkoholfrie alternativer på bordet i julen. Det handler ikke bare om smak, men om å skape en inkluderende atmosfære der alle kan delta, uansett hva de foretrekker i glasset. Ta utfordringen og prøv ut noen av disse forfriskende alternativene – det blir garantert en snakkis rundt bordet!

Lenger ned på siden finner du gode alkoholfrie alternativer du kan kjøpe ferdig på Vinmonopolet, i tillegg til tips om alkoholfri drikke som passer god til forskjellig type mat.

Alkoholfrie drinker inspirert av julen

Gul alkoholfri drink pyntet med stjerneanis

Jule-fizz

  • 4 cl klementin juice
  • 2 cl ferskpresset sitronjuice
  • 1 cl stjerneanis sirup (oppskrift følger)
  • 2 cl eggehvite (kan sløyfes for vegansk alternativ)
  • 4 cl Everleaf, alkoholfri bitter aperitivo (kan sløyfes)

Ha alle ingredienser i en shaker, evt et syltetøyglass med lokk om man ikke har barutstyr hjemme, det funker også veldig fint. 

Shake hardt i cirka 1 minutt, uten is. Da vil du lage et fint og tett skum av egget. Ha så isbiter til randen av beholder, sett på lokk,  og shake hardt til du hører de knuses. 

Bruk en hawthorne sil eller tesil til å helle over i et høyt drinkglass(highball). 

Pynt med tørket eller fersk sitron, og gjerne spiselig glitter i gull! 

Stjerneanis-sirup 

Ta 10 stk hele stjerneanis i en tykkbunnet kjele, og rist godt på middels til høy varme. De skal ikke svis, men det skal lukte godt av krydderet og ryke lett. Ha deretter i 0,5 liter vann, og gi et raskt oppkok.

Senk varmen til middels mot lav, og ha i 0,8 kg sukker. Senk varmen ytterligere, og la alt sukkeret oppløses på lav temperatur. Avkjøl i kjele, og hell over på en glassflaske for videre oppbevaring

Gran & tonic

  • Isbiter
  • 2 cl Everleaf Forrest
  • 2 cl Tonica Fieno/Thomas Henry
  • 1 sitronskive
  • 5 einebær
  • 1 granbusk
  • 2 ss gransirup

Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Vinomonopolet Lagunen, Bergen

Epletoddy i glass på bord

Epletoddy

(10 personer)

  • 1 liter kvalitets eplejuice
  • 1 liter sterk brygget chai te, tenk 5 teposer til 1 liter vann
  • 0,5 liter ferskpresset sitronjuice
  • 0,5 liter sukkerlake (oppskrift følger) 
  • 5 ssp smør

Brygg først 1 liter te, og la stå med teposer i minst 30 minutter. 

Ha så alle ingredienser i en kjele, og varm opp på middels varme til blandingen når cirka 70/80 grader. Den trenger ikke koke, men skal ryke godt av gryta, og smøret skal ha smeltet.  

Serveres i te,- eller kaffekopper, gjerne med en pepperkake ved siden av. 

Sukkerlake

Bruk 6 deler sukker til 4 deler vann. Målene kan variere etter hvor mye man ønsker å lage. Sukkerlaken har uendelig holdbarhet, men kan krystalliseres i bunn om den ikke oppløses godt nok når den lages. 

Stjerneanis-sirup 

Ta 10 stk hele stjerneanis i en tykkbunnet kjele, og rist godt på middels til høy varme. De skal ikke svis, men det skal lukte godt av krydderet og ryke lett. Ha deretter i 0,5 liter vann, og gi et raskt oppkok.

Senk varmen til middels mot lav, og ha i 0,8 kg sukker. Senk varmen ytterligere, og la alt sukkeret oppløses på lav temperatur. Avkjøl i kjele, og hell over på en glassflaske for videre oppbevaring. 

Nord for polarsirkelen

  • 4 cl Fersk presset tyttebærsaft (evt tyttebær coulis)
  • 2 cl fersk presset lime juice
  • 25 cl Alkoholfritt ingefærøl 

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken.

Pynt med en remse limeskall evt limebåt og noen hele tyttebær. Nytes i store munnfuller i sommervarmen.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift:
Vinmonopolet på Langnes i Tromsø 

Hva trenger du?

Du trenger ikke så mye utstyr for å lage enkle og gode drinker hjemme, bruk det du allerede har på kjøkkenet, men noen ting er nyttige.

Du trenger en shaker, en sil og en muddler. En sitruspresse og en skreller til å strimle sitrusskall kan komme godt med. Ellers trenger du en skarp kniv og en lang skje til å røre med.

Utstyr til å lage drinker

Oppskrifter på flere alkoholfrie drinker

glass med drinker med agurk i

Afternoon tea

  • 4 cl Ginish
  • 2 cl ferskpresset sitronsaft
  • 0,5-1 cl sukkerlake
  • 5 cl Sparkling Tea Blå

Ginish, sitronsaft og sukkerlake blandes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med Sparkling tea.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Digerneset

et glass med gul væske med sitronskiver og en skje

Honey Bee

  • 6 cl Martini Floreale
  • 2 cl honningsirup
  • 1 cl sitron
  • 2-3 cl Fever Tree Mediterranean Tonic

Martini Floreale, honningsirup og sitron shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med Fever Tree Mediterranean Tonic og garneres med sitronzest.

Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kaldt.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Arendal

En drink i et glass med en skive grapefrukt og en shaker

Amber gold

  • 4 cl Ginish
  • 2 cl Martini Floreale
  • 1,5 cl ferskpresset sitron
  • 1 cl sukkerlake
  • 8 cl tonic, pink grapefruit
  • 5-6 cl Balholm Sprudlende Margaret
  • 1 cl bringebærlimonade

Ginish, Martini Floreale, sitron og sukkerlake shakes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med Pink Grapefruit tonic, Sprudlende Margaret og bringebærlimonade.

Pyntes med grapefrukt-zest og friske bringebær

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, Bergen

Et glass med væske med et grønt blad på toppen

Eple-tonic

  • 4 cl Edru Harding økologisk sider
  • 1 cl Ginish
  • 1 cl sitronbrus/sitronlimonade
  • 2-4 cl Fentimans Yuzu Tonic
  • 5-10 mynteblader

Tilsett mynteblader og sider i et rocksglass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronzest og mynteskudd.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, Trondheim

Et glass med rosa væske med is

Gin fuzz

  • 6 cl Ginish
  • 4 cl Edel eplemost med solbær
  • 4-8 cl sitronbrus eller limonade

Alle ingrediensene fylles i et vinglass eller en ginbowl fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang.

Garneres med solbær.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Laksevåg

Et glass champagne som helles i et glass

Virgin french 75

  • 2 cl Ginish
  • 1,5 cl ferskpresset sitronsaft
  • 0,75 cl sukkerlake
  • Oddbird Blanc de Blanc

Ginish, sitronsaft og sukkerlake shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med Oddbird Blanc de Blanc og garneres med sitrontwist.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Larvik

Cucumber madness

  • 6 cl Everleaf Forest 
  • 6 cl J. Gasco Lemonade 
  • 4 cl Luscombe Cucumber

Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift:
Vinmonopolet på Korgen i Hemnes

Rosespritzer

  • 100 ml Vinosse Sparkling Rosé 
  • 50 ml Fever Tree Premium
  • 10 -15 ml sitronjuice 
  • 4 friske bringebær 
  • 1ts sukker 
  • Isbiter

Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret.

Fyll glasset med is og tilsett tonic-vann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Vinmonopolet på Kvadrat i Sandnes

Gringo på haugen

  • 8 cl Klokk & Co Gringo  
  • 8 cl Sunniva Sydtyroleplejuice 
  • 1 cl Sukkerlake 
  • 1/2 lime 
  • 10 mynteblader 
  • Knust is 

Tips: Alkoholfri IPA kan fungere bedre for mer fylde og bitterhet

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Vinmonopolet Thereresgate i Oslo

Smask

  • 4-5 jordbær
  • 5-6 mynteblader 2-3 ts sukker  
  • ½ lime i båter  
  • 10 cl  Balholm  Sprudlande Bringebær Limonade    
  • 10 cl Oddbird Richard Juhlin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv.

Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.   

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering. 

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift:
Vinmonopolet på Kolsås i Bærum

Frazer

  • 3cl aquafaba* (kan erstattes med eggehvite)
  • 3cl ferskpresset sitron juice
  • 3cl bringebærpure
  • 1cl sukkersirup
  • Sparkling Tea Blå

Shake med isbiter i 30-40 sekunder for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med Sparkling Tea Blå.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift:
Vinmonopolet på Østerås

Aquafaba

Aquafaba er et vegansk alternativ, som her er brukt i stedet for eggehvite for å få skum på drinken.

Aquafaba er vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke innbydende, men ikke bli skremt. Lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med. 

Aquafaba er et bi-produkt som ofte blir helt ut i vasken. Neste gang du lager hummus kan du ta vare på dette gullvannet. Du kan også lage marengs ut av det, og by på en deilig Pavlova.

Sangria

  • 15cl alkoholfri rødvin
  • 40cl Martini Floreale
  • Frukt – appelsin, sitron, jordbær 

La det gjerne stå noen timer for å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift:
Vinmonopolet på Slemmestad

Sorbet float

  • 1 mellomstor kule sitronsorbet 
  • 12 cl alkoholfri musserende vin 
  • Litt raspet sitronskall 
  • Basilikum til pynt & aroma

Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske Sgroppino (coctail).

Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift:
Vinmonopolet på CC i Drammen

Bartenderen Anne opplever en økning i forespørsel av alkoholfri drikke

Anne Maurseth er kjent som en av Oslos dyktigste bartendere og har blitt en foregangsfigur når det gjelder å servere alkoholfritt.

I nesten to tiår har Anne Maurseth jobbet som bartender i hovedstaden, og opplever en økning i etterspørsel av alkoholfri drikke.

En kvinnelig barntender heller i drikke i to glass som står på bardisken. Det er to alkoholfrie drinker

Ønsker du å gjøre en forskjell?

Mange har et vanskelig forhold til alkohol, enten for seg selv eller som pårørende. Blå Kors møter mennesker som har utfordringer med alkohol tett på livet.

Gode alkoholfrie drikkevarer fra Vinmonopolet

Vi har sjekket ut tre gode alkoholfrie drikkevarer fra Vinmonopolet.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Untitled-design-5-1024x1024.png

Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling

Dette er en alkoholfri og musserende vin med en forfriskende smak, perfekt for de som søker et smakfullt og alkoholfritt alternativ til festen. Den har fruktig aroma med duft av sitrus, grønne druer og modne epler.

Dette gjør den til et godt valg for de som foretrekker en drikk som er både forfriskende og smaksrik.

Sparkling tea

Dette er en fruktig og musserende alkoholfri drikk med smak av sitrus, drue og grønn og svart te.

Vi synes denne har en spennende og litt unik smak sammenlignet med andre alkoholfrie drikkevarer.

Balholm Sprudlande Emma eplemost

Dette er en musserende alkoholfri eplemost med en frisk og naturlig og søt eplesmak, med små innslag av sitrus-, urter- og kryddersmak.

Dette er en veldig god eplemost med kullsyre!


Slik velger du alkoholfritt til maten

I Vinmonopolets butikkhyller finner du et godt utvalg av alkoholfrie matdrikker. Her kan du lese litt om hva Vinmonopolet anbefaler til menyen. 

To helgrillede fisk ligger tilbredt på tallerken

Fisk og skalldyr

Smaken av havet er skjør, men om du steker eller griller sjømaten blir det litt mer smak. Likevel behøver du ikke tung skyts.

Tenk mer at drikken blir som en sitronskvis til. Lyse og ferske eplemoster, eller eplemost med bobler, går fint.

Vinmonopolet anbefaler: Lyse alkoholfrie øl likeså. Du kan godt blande eplemosten med mineralvann.

Biffkjøtt på en benk

Biff og kjøttgryter

Til det rike nøtte- og karamellaktige preget i stekt kjøtt kan du enten gå for det som smaker likt eller det som er en kontrast.

Mellommørke og mørke øl, som münchener og stout har de samme karamellaromaene.

Vinmonopolet anbefaler: eplemoster, og gjerne de tilsatt andre bær, har fruktighet som kontrasterer.

Grillspyd på en grill

Grillmat

Grillsauser og marinader er søte og salte. Sammen med det litt brente preget fra grillingen krever det litt av det du drikker til.

Vinmonopolet anbefaler:

Mørke eller humlepregede alkoholfrie øl, som stout og IPA, har det som trengs.

Den tydelige frukten, friskheten og den lille sødmen i eplemoster gir kanskje litt mer kontrast.

Til skikkelig potent grillmat kan du prøve cola.

Tapas på et bord

Tapas og spekemat

Tapas og spekemat er først og fremst salt. Da er det fint med friskhet.

Grunnsmaken umami i modne oster, tomater og spekemat demper fruktigheten i det du drikker til.

Vinmonopolet anbefaler: Velg eplemost til tapas. Den har nok frukt og friskhet.

Tre dumplings på tallerken

Asiatisk mat

Asiatisk mat er ofte sterk og med et pågående preg av kokos, koriander og ingefær.

Vinmonopolet anbefaler:

Til dette er det godt med den ferske fruktigheten og sødmen i eplemoster.

Du kan også prøve hyllebærsaft og fruktjuice av mango eller ananas.

Ost

Hvit, blå, hard eller myk – det er ikke lett å finne drikke som passer til all ost. Men mange oster er både salte og smaksrike.

Da er det greit med drikke som har tydelig fruktighet eller litt sødme, og gjerne en del friskhet.

Vinmonopolet anbefaler: Rike eplemoster og vørterøl.

Blå Kors og Vinmonopolet samarbeider om å begrense skadevirkningene av alkohol. Sammen gleder vi oss over trenden der stadig flere velger alkoholfri drikke.

Oppskrifter, bilder og anbefalinger i denne artikkelen er i samarbeid med Vinmonopolet.