Våre givere utgjør en enorm forskjell for barnas sommer

Blå Kors er stolte av at vi i år har sendt over 2800 barn og familier på sommeraktiviteter, takket være våre fantastiske givere. Deres bidrag gir barn muligheten til å delta på morsomme og meningsfulle aktiviteter, noe som de ellers ikke ville hatt tilgang til. 

Et barn får en god klem av en voksen vi ikke ser ansiktet til. Det er sol og sommer

En utfordrende tid for mange barn 

For mange barn kan sommerferien være en utfordrende tid. Faktisk viser undersøkelser at 1 av 4 barn gruer seg til sommerferien på grunn av familiens økonomiske situasjon. Utenforskap og ensomhet er dessverre en realitet for mange, men takket være våre givere kan vi tilby aktiviteter som skaper minner for livet og gir barna en følelse av tilhørighet. Disse aktivitetene gir barna muligheten til å oppleve glede og fellesskap, noe som er spesielt viktig i en tid hvor mange føler seg isolerte.  

Gjennom våre sommeraktiviteter har barn med en ellers ensom sommer fått oppleve kanoturer og krabbefisking til hytteturer og svømmetrening. Her får de muligheter til å leke med andre barn og skape gode sommerminner fylt med glede og fellesskap. 

Blå Kors ferier

Blå Kors ferier er et gratis, rusfritt ferietilbud for familier som har rusavhengighet, psykiske utfordringer, eller lavinntekt tett på livet. Vårt mål er at alle barn og deres familier skal ha mulighet til gode og gøyale ferier på flotte feriesteder i Norge.

Skape et inkluderende samfunn 

Blå Kors jobber kontinuerlig for å skape et mer inkluderende samfunn hvor alle barn får muligheten til å delta, uansett livssituasjon og økonomi. Vi ser at disse aktivitetene ikke bare gir barna glede, men at de også styrker deres sosiale ferdigheter og selvtillit. Gjennom våre aktiviteter bygger vi fellesskap hvor ingen føler seg utenfor.

Utenforskap er noe av det vondeste et barn kan oppleve. Fellesskapet har alt å si for barnas trivsel, trygghet og utvikling.

Det sier Camilla Lunde, leder for forebygging i Blå Kors.

Portrettbilde av leder for forebygging i Blå Kors, Camilla Lunde.

Hun understreker hvor viktige det er at barna kan ha arenaer der de får mulighet til å stifte nye bekjentskaper og føle seg inkludert. Disse arenaene tilbyr vi gjennom våre aktiviteter.  

Du kan gjøre en forskjell for barn som trenger det!

Mange ønsker å gjøre noe for barn som lever i vanskelige livssituasjoner. Det kan du ved å gi støtte til Blå Kors. Vi sørger for at barna får støtte og trygge tilbud gjennom hele året, også i feriene.

Vær med på å endre liv!

Utenforskap

Utenforskap kan ha alvorlige og langvarige konsekvenser for barn og unge. Det kan bidra til at barn som opplever utenforskap føler seg alene, utrygge og redde. Med tiden kan dette føre til psykiske plager som angst og depresjon, og øke risikoen for å falle ut av skolen og arbeidslivet senere i livet. Barn som vokser opp i sårbare livssituasjoner, som for eksempel i familier med vedvarende lav inntekt, rusmisbruk eller psykisk sykdom, har større sjanse for å oppleve utenforskap. 

Inkludering og fellesskap er derfor avgjørende for barns utvikling og trivsel. Å delta i aktiviteter og være en del av et fellesskap kan styrke barnas sosiale ferdigheter, selvtillit og gi dem en følelse av tilhørighet. 

Ferie med Pareto Bank

Vi er så heldige å ha Pareto Bank som en av våre samarbeidspartnere. Takket være midler fra Pareto Bank fikk 43 personer fra Blå Kors barnas stasjon Oslo dratt på sommerferie på en av Oslo-øyene. Tilbudet barnas stasjon gir støtte, veiledning og aktiviteter til familier med ulike utfordringer, deriblant lavinntekt. Akkurat denne ferien var for familiene som får til mye på egenhånd, derfor er det bare litt tilrettelagt. Familiene kom seg selv ut til hyttene, og hadde vært med på å velge maten de skulle lage i løpet av uka. Miljøterapeutene på stasjonen hadde handlet inn maten. 50 matkasser og medbrakt vann sto klare da familiene ankom øya.

«Dette handler om å få barna ut i naturen, tilbringe mer kvalitetstid med foreldrene og andre barn – og å legge bort skjermer» sier miljøterapeut Trygve Hirsch. Han forteller videre:

Vi fokuserer på å bygge selvtillit og gode erfaringer med aktiviteter man kan gjøre på egenhånd etter turen. Som å fiske krabber, padle i kano, lek i vannkanten og ro robåt. Det trenger ikke koste mye for at det skal være verdt mye for familiene. Gode opplevelser bygger tryggere voksne og mer selvsikre barn.

Skulle ønske vi kunne være her en uke til

– et av barna på sommerferie

Godt vær og godt humør

Sommeren viste seg fra sin beste side, og barna badet hver dag. Foreldre som vanligvis har et anstrengt forhold til vann, fikk gode opplevelser med å la barna leke – og turte selv å prøve seg mer i vannet. Tiden, tryggheten og vissheten om at det også fins støtte gjennom ansatte, gjør at man tør å ta større steg – både på vann og på land.

«Det kan være skummelt i starten, men når foreldrene selv opplever mestring og samtidig ser at barna koser seg, bidrar det til stor glede og stolthet som sitter i» sier Trygve.

En tur som denne, gjør også at familiene bygger sitt eget nettverk. Barna blir venner, og plutselig har man flere å spille på i en hverdag som for noen er preget av ensomhet, sosial usikkerhet og lavinntekt. En følelse av felleskap og trygghet er viktig. Med et ekstra fokus på at mobil og skjermer legges vekk, skjerpes sansene. Mange av barna som i begynnelsen av ferien var mer ustø på stier og ulent terreng, opplever stor endring på hva de tør og kan. Dette er ferdigheter som gjør at de tør å bli med på ting de før kanskje ville unngått. Det som skjer på ferier, har en viktig inkluderende funksjon.

Målet er at familiene skal klare seg uten Blå Kors og skape fine ferier sammen på egenhånd. En slik ferie vi hadde, er en perfekt øvingsarena for dette.

Takk til vår samarbeidspartner Pareto Bank for en fin tur!

Tusen takk til våre givere 

I år har mange barn fått nye venner, gode ferieminner og fine stunder med familien sin.  

Vi vil derfor rette en stor takk til alle våre givere. Deres støtte betyr en enorm forskjell i livene til mange barn og familier. Sammen kan vi fortsette å skape gode og trygge sommerminner for barna. Deres bidrag gir ikke bare økonomisk støtte, men også håp og muligheter for en bedre fremtid.  

Tusen takk for at dere bryr dere og bidrar til å gjøre livet lysere for så mange barn!

Blå Kors tilbyr ulike aktiviteter for barn og unge. Her leker en blond kvinne med blå kors blå t-skjorte og jeans i sandkasse med to små jenter.